17. новембар 2020.

ПРЕМИНУО ИВАН БЕКЈАРЕВ (1946 – 2020)

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Синоћ је у Београду преминуо Иван Бекјарев, члан Југословенског драмског позоришта у периоду од 1968. до 2001. године.

Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду. Одиграо је више од 150 улога у позоришту од чега око педесетак у ЈДП-у чији је члан био 33 године, између осталих: Бранислав Нушић Протекција (Младен Ђурић), Драгослав Михајловић Кад су цветале тикве (Мита Мајмун), Ф. М. Достојевски Младић (Стебељков), Марин Држић Дундо Мароје (Маро), Бранислав Нушић Пучина (Доктор Ружић), Ричард Лорц Три сина (Сол Натан), Миливој С. Предић Голгота (Трајко Тушевић), И. Е. Бабељ Сумрак (Бојарски), А.П. Чехов Три сестре (Сољони), Ф. М. Достојевски Зли дуси (Лебјадкин), Јуџин О’Нил Дуго путовање у ноћ (Џемс Тајрон млађи), Ежен Јонеско Жак или Покорност (Жак, отац), Жорж Фејдо Велика ауто трка (Ридбеф), Томас Ман Марио и мађионичар (Чипола), Бранислав Нушић Не очајавајте никад (Марсел Шабанон), Карло Голдони Терговци (Панкрацио). Посебно се истичу његова тумачења Нушићевих ликова, као и улога у дуодрами Виктора Лануа Зврчак у режији Радослава Дорића у којој је играо с Михаилом Јанкетићем. Играо је и у другим београдским позориштима и више позоришта у Србији.

Добитник је бројних награда и признања међу којима су и Октобарска награда града Београда 1994. године (за улоге Јордана у представи Побратим Народног позоришта и Панкрациjа у представи Терговци Југословенског драмског позоришта), две Годишње награде Југословенског драмског позоришта за улоге у представама Ноћас је ноћ (1982, за ову улогу исте године добио је и награду Удружења драмских уметника Југославије) и Марио и мађионичар (1992), Награде „Бранислав Нушић” за животно дело на Нушићевим данима у Смедереву (1996), Награде „Златни ћуран” за животно дело на Данима комедије у Јагодини, Награде „Златни смијех” на Данима сатире Јазавца у Загребу (1984)…

На филму је дебитовао 1967. године у остварењу Боксери иду у рај. Снимио је преко 50 филмова у земљи и иностранству. Био је члан Академије за филмску уметност и науку. Године 2012. добио је Плакету Југословенске кинотеке за изузетан допринос развоју филмске уметности.

Играо је у великом броју телевизијских драма и серија (Бољи живот, Срећни људи, Отписани, Више од игре, Крај династије Обреновић…). За улогу у телевизијској серији Бањица, 1984. године проглашен је за личност године у Југославији.

Иван Бекјарев је био редовни професор глуме на Академји уметности у Београду од њеног оснивања. Шеснаест година био је уметнички директор и селектор Међународног фестивала монодраме и пантомиме у Земуну. Његов уметнички рад представљен је у монографији Савеза драмских уметника Србије „Иван Бекјарев” 2004. године поводом 40 година рада. Легат Ивана Бекјарева налази се у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат” у Београду. Радио је и као радијски и телевизијски водитељ и аутор.

Комеморативни скуп ће бити одржан у Југословенском драмском позоришту када се стекну услови због епидемиолошке ситуације.