31. avgust 2023.

NAGRADE ZA PREDSTAVU RAZVOJNI PUT BORE ŠNAJDERA U ČORTANOVCIMA

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Na desetom jubilarnom festivalu „Novi tvrđava teatar“ u Čortanovcima, Jugoslovensko dramsko pozorište dobilo je dve nagrade za predstavu Aleksandra Popovića Razvojni put Bore šnajdera u režiji Egona Savina.

Žiri festivala u kome su bili Emina Salai Elor, Igor Burić i Nikola Zavišić (predsednik žirija) dodelio je Nagradu za najbolju žensku ulogu Branki Šelić za ulogu Line, rođene Perekitke u predstavi Razvojni put Bore šnajdera. U obrazloženju žirija se navodi: Branka Šelić u ulozi Line, rođene Perekitke, gotovo sasvim suprotnim glumačkim sredstvima od kolege Vujovića u ulozi Kambaskovića – svedenim, svesno minimalističkim potezima i reakcijama, mestimično poluartikulisanim zvucima – često kaže mnogo više nego i inače bogat jezik pisca. Njena je igra i iz drugog plana plenila i obuzimala, tako da nije mogla da ostane neprimećena, zbog čega smo je sa radošću nagradili.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Radovanu Vujoviću za ulogu Vitomira Kambaskovića sa obrazloženjem: Žiri se smejao i dok je sastavljao obrazloženje, jer je Radovan Vujović u ulozi Vitomira Kambaskovića pažljivo birao sredstva, od upotrebe češlja, sline, preko širokih, ali vrlo koordinisanih pokreta i gestova, do minucioznih izraza lica i govornih radnji, kako bi nas u duhu predstave izrazito razveselio, iako je reč o strašnom, beskompromisno bezobraznom karakteru političkog poltrona.