23. septembar 2021.

PREMIJERA KOPRODUKCIJE TE NOĆI SAM JE VIDEO U MARIBORU

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, predstava Te noći sam je video Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, biće premijerno izvedena u petak, 24. septembra na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru. Reć je o najambicioznijem umetničkom projektu u regionu nastalom po romanu Draga Jančara, velikana slovenačke, evropske i svetske literature. Jančar je majstor pripovedanja koji u svojim romanima, novelama, kratkim pričama i dramama govori o dubokim ranama Slovenije i našeg šireg kulturnog prostora, takozvane Mitteleurope (Srednje Evrope). Njegova dela govore o bliskoj i dalekoj prošlosti, okrutnosti kapitalizma današnjice, neimenovanim prostorima neslobode.

Kratak, slikovit, nezaboravan Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja, pripadnici različitih nacija koji će govoriti na svom jeziku, između ostalih i glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Janez Pipan je reditelj čiji rad publika prati dugi niz godina. Pipan potpisuje i veoma uspešnu scensku postavku Jančarevog romana Katarina paun i isusovac na sceni ljubljanske Drame SNG, na čijem čelu je bio dugi niz godina i vodio je sa velikim uspehom.

Jugoslovensko dramsko pozoriste ovu saradnju realizuje kao deo redovnog programa koji se finansira iz budžeta Grada Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije. Beogradska premijera zakazana je za 4. novembar dok se premijera u Bugrteatru u Beču očekuje početkom 2022. godine.