12. Oktobar 2021.

PREMINUO BOŠKO MILIN

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Danas je u Beogradu preminuo Boško Milin, dramaturg, kritičar i prevodilac. Bio je redovni profesor na katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Predavao je pozorišnu i radio dramaturgiju, uporednu analizu dramaturgije medija i metode naučnog proučavanja.

Rođen je 2. juna 1966. godine. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Magistrirao je teatrologiju. Bio je stipendista vlade Republike Austrije za proučavanje pozorišne umetnosti (1991-1993).

Realizovano je više od trideset njegovih radio drama. Pisao je pozorišne kritike za Treći program Radio Beograda. Prevodio je sa engleskog i nemačkog jezika. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu izvedeni su njegovi prevodi drama Italijanska noć Edena fon Horvata, Iz junačkog života građanstva Karla Šternhajma i Široka zemlja Artura Šniclera. Dve godine bio je predsednik Upravnog odbora JDP-a.

Objavio je knjigu Lavirinti ekspresionizma: rane drame Josipa Kulundžića. Naučne i stručne radove pisao je za Zbornik FDU, Treći program Radio Beograda, časopise Scena i Teatron.

Dobitnik je Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku „Miodrag Kujundžić” 2008. i 2010. godine. Bio je selektor Sterijinog pozorja 2001, 2002. i 2018. godine.