PARIZ/NJUJORK, Beogradski festival igre

Zvona i čini

zamisao i režija: Victoria Thierrée Chaplin

Trajanje predstave 70' bez pauze

U jednočinki sačinjenoj od niza scena, Aurelija igra neizlečivu kleptomanku koja iznenada pada pod uticaj predmeta koje je „pozajmila“. Neverovatni mehanizmi, čudni susreti, lude muzičke kutije prožimaju njeno putovanje u nepredvidivoj predstavi. Ritam je neobičan i neprekidan, sa ciljem da nas uvede u situacije iz „svakodnevnog života“ u kojima Aurelija sakuplja predmete koji joj ne pripadaju i kreira svet u kome je sve moguće. Elegantna i eterična, ona otvara vrata svoje nemirne i poetske mašte. Igrajući sa svojim partnerom, svestrana umetnica osvaja nepoznate teritorije gde su magija, nadrealnost i humor uobičajeni, sve dok se iznenada ne nađe u nemilosti predmeta koje pokušava da prigrabi. Tada stolice i stolovi počnu da klize i da se pomeraju nezavisno, zidovi oživljavaju, naizgled obične stvari – pretvaraju se u čudne životinje, a šuma čiviluka u pravog zmaja. Neobičnost se sučeljava sa čudom i iluzijom.

Dozvolite mi da vam predstavim najlepšu predstavu meseca, godine, decenije, a možda i veka! Retke su predstave koje iznesu poeziju na tako zarazan i očaravajući način. Čudesna podela? Izbrušeni dragulj.
© L’ Express

„Zvona i čini“ predstavljaju poemu o ranama i pobuni, a vrhunac poeme je u mogućnosti da ih transformiše u svetlost. Aurelija Tijere je lopov vatre. Sve ostalo je čista spekulacija. Aurelijina misterija! Delo koje je osmislila, skrojila, odsanjala njena majka Viktorija Tijere Čaplin, ostavlja vas razjapljenim, jer ova predstava širom otvara vrata psihe.
© Le Temps

„Zvona i čini“ nose duh nadrealnog humora i nepredvidivosti, ispunjavajući poetski nestašluk koji implicira naslov.
© The Times

Uštipnite se: Aurelija Tijere usavršava umetnost krađe na sceni.
© The Guardian

:

Multimedija