21. јун 2021.

МИЛОШУ ЛОЛИЋУ НАГРАДА „ЉУБОМИР МУЦИ ДРАШКИЋ”

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Редитељ Милош Лолић добитник је овогодишње, бијеналне награде за режију „Љубомир Муци Драшкић” за представу Каспар Петера Хандкеа у продукцији Југословенског драмског позоришта која је премијерно изведена 12. марта ове године. Награду, која је данас додељена у позоришту Атеље 212, примили су директорка ЈДП-а Тамара Вучковић Манојловић и глумац Миодраг Драгичевић док се Милош Лолић присутнима обратио путем видео записа у коме се захвалио на награди која за њега има посебан значај с обзиром на то да носи име изузетног позоришног редитеља и његовог професора.

У образложењу трочланог жирија у коме су били Светлана Бојковић (председница жирија), Горица Поповић и Тихомир Станић, наводи се: „Милош Лолић је, постављајући на сцену Каспара, Петера Хандкеа, упркос антидрамском штиву, успео да оствари изузетно узбудљиву представу интензивног унутарњег драмског збивања. Игра глумаца на челу са Миодрагом Драгичевићем, сценографија Јасмине Холбус и музика Невене Глушице остварују ретко виђано јединство позоришног чина. Представа у нама гледаоцима отвара низ питања која постављамо сами себи: Ко смо? Шта је смисао нашег постојања? Шта је и каква је наша међуљудска комуникација? Каква је наша улога у свеукупном животу ове наше планете?… На та питања се не може лако одговорити и зато она у нама звоне данима после гледања представе, као и увек када је се сећамо. Милош Лолић је учинио храбар, дубоко промишљен редитељски поступак, који је створио сјајну, несвакидашњу представу. Тиме је освежио и обогатио наш београдски позоришни живот”.

Награда се састоји од плакете са ликом Љубомира Муција Драшкића, рад вајара Мирољуба Стаменковића, уникатне дипломе, рад сликара Љубе Милуновића и новчане награде. Жири је одлуку донео једногласно.

Признање „Глумци свом редитељу – Награда за режију „Љубомир Муци Драшкић“ установљено је 2005. године одлуком Атељеа 212 и Скупштине града Београда, а бијенално се додељује за представе настале на београдским сценама у знак сећања на великог редитеља и дугогодишњег управника овог театра за „изузетан редитељски приступ у раду са глумцима и креативно редитељско остварење”.