29. јун 2021.

ЗАГРЕБ - БЕОГРАД VIA САРАЈЕВО

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Данас су у Југословенском драмском позоришту почеле пробе представе Загреб – Београд via Сарајево Јелице Зупанц у режији и адаптацији Горчина Стојановића. Костимограф је Лана Цвијановић, сценограф Горчин Стојановић, композитор сонгова Ања Ђорђевић а за сценски говор задужена је Љиљана Мркић Поповић.

У драми Јелице Зупанц, у возу од Загреба до Београда, пратимо замишљено путовање Иве Андрића и Милоша Црњанског. После тек завршеног Првог светског рата у коме је Црњански ратовао на страни Аустроугарске, а Андрић био утамничен у Марибору због сумње да је учествовао у сарајевском атентату, они се срећу у Загребу у тренутку уједињења југословенских народа у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Под притиском и еуфоријом победе и пораза, растурања и стварања држава, раскидања са старим и започињања новог, на овом путовању које се одвија почетком 1919, улазимо у емотивни, интелектуални свет двојице младих писаца који отварају многа питања – преиспитујући оно што је прошло и антиципирајући оно што тек долази.

У представи Загреб – Београд via Сарајево играју Алексеј Бјелогрлић (Андрић), Миодраг Драгичевић (Црњански), Марко Јанкетић, Небојша Миловановић, Николина Вујевић и Јоаким Тасић.

Представом Загреб – Београд via Сарајево Југословенско драмско позориште обележава  60 година од када је Иво Андрић награђен Нобеловом наградом за књижевност (додела је одржана у Стокхолму 10. децембра 1961. године у дворани Концертне палате Шведске краљевске академије). Андрић је био председник Позоришног савета ЈДП-а од 1956. до 1965. године.

Представа је финансирана буџетским средствима Града Београда уз суфинансирање из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Средства Министарства добијена су на конкурсу из области Позориштне уметности у 2021. години.