ЛП Дуо у 13. Европској ноћи истраживача
Beyond Quantum Music– бесплатан концерт за два хибридна клавира и синтисајзере

„Елеганција класике, слобода џеза и снага рокенрола“
Carnegie Hal, New York
„Брилијантно, Моћно, Интелигентно“
WFMT Radio Chicago

ЛП Дуо ће у оквиру 13. Европске ноћи истраживача, 3. октобра (20 часова), у Југословенском драмском позоришту, премијерно представити нове оригиналне ауторске композиције, настале у оквиру уметничко-научног пројекта Beyond Quantum Music.

Соња Лончар и Андрија Павловић су током резиденцијалног боравка на Техничком универзитету у Делфту (Холандија) имали прилику да сарађују са најистакнутијим квантним физичарима и миркобиолозима из целог света, укључујући и научнике са универзитета у Оксфорду и Копенхагену. Звуке квантних компјутера, померања атома и генетског кода под плаштом њиховог већ препознатљивог музичког језика, ЛП Дуо ће извести на иновативним инструментима – Дуалитy хибридним клавирима. Реч је о пројекту који су Соња и Андрија развијали у оквиру своје истоимене компаније, у сарадњи са инжењерима угледне америчке фирме HTEC а уз подршку Фонда за иновациону делатност.

Након концерта у Новом Саду (Калеидоскоп културе), Ars Electronica фестивалу у Линцу и институту Медилс у Сплиту, ЛП Дуо ће пројекат представити у оквиру 13. Европске ноћи истраживача, 3. октобра у 20 часова у Југословенском драмском позоришту у Београду.

Концерт је поклон београдској публици, а сви заинтересовани за бесплатне карте могу да се пријаве путем мејла office.preventer@gmail.com. Овај комплетан аудио-визуелни догађај део је сарадње ЛП Дуа и визуелног уметника који наступа под именом Изванредни Боб.

Пројекат Beyond Quantum Music, је продужетак пионирског европског пројекта Quantum Music, започетог 2015. године са идејом истраживања звука и музике квантног света кроз дијалог и експерименте музичара, квантних физичара и електроинжењера. Носилац пројекта је Музиколошки Институт САНУ (Београд), партнери су фестивал Ars Electronica  (Линц), институт Медилс (Сплит), и Дуалитy (Београд). Пројекат је подржан од стране програма Креативна Европа, ЕУ и Министарства културе Републике Србије.

линк за слушање новог албума: lpduo.lnk.to/DeadSea

„Имали смо ту част да наступимо на тако великом фестивалу какав је Ars Electronica (Линц), у најбољем термину, одмах након доделе награде за животно дело предивној Лори Андерсон“, изјавио је ЛП Дуо. Она је са собом донела велику уметност и део неког другог света. Од ње смо учили беспрекорност, скромност и посвећеност. Концерту ЛП Дуа је присуствовао велики број људи, посебно млађе генерације, а реакције су биле врло емотивне.“

ЛП Дуо су у претходне две године били изузетно инспирисани па је недавно објављен и њихов нови албум Dead Sea у издању највеће светске издавачке куће за класичну музике, Universal Music, чији су Соња и Андрија ексклузивни артисти. Након албума Duality (2019) и спајања наизглед неспојивих светова, Dead Sea је албум који настаје и комуницира кроз додир са најфинијим унутрашњим доживљајима и емоцијама. Неке од ових композиција публика ће такође премијерно моћи да чује на концерту у ЈДП-у.

„Путници покушавају да се врате у тачку поласка, али схватају да је то немогуће јер их је само путовање већ променило“, наводи ЛП Дуо, описујући албум Dead Sea.

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2022“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Пројекат ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art), чији је координатор Центар за промоцију науке, организује Европску ноћ истраживача у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Институтом од националног значаја за Републику Србију, Природно-математичким факултетом из Ниша и Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац.

Пројекат SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) координише Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, а партнер на пројекту је Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Европске ноћи истраживача могуће је проверити на сајту nocistrazivaca.rs.

: