Гостовање независне продукције „Рефлектор театар”

СМРТ ФАШИЗМУ! О Рибарима и Слободи

Режија Милена Богавац

Трајање представа без паузе

Документарна представа о сећању на Ива Лолу и породицу Рибар

Ово је документарна представа, али не и биографска драма.

Истражујући причу о Иву Лоли Рибару, његовој породици, вереници Слободи Трајковић, али и читавој генерацији младих људи који су дали своје животе у борби против фашизма, аутори представе желе да, пре свега, кажу нешто о својој генерацији; себи; данашњим херојима и идеалима у које верују. О томе како они разумеју борбу против фашизма данас и томе шта прича о породици Рибар, значи њима лично; у савременом политичком тренутку обележеном историјским ревизонизмом и јачањем националистичких струја, у регион али и у читавој Европи.

Замишљена као ангажована и едукативна, представа је настала кроз шестомесечни истраживачки процес, који је подразумевао низ предавања, радионица, посета местима страдања и антифашистичке борбе у Београду, колективна читања релевантне литературе, анализе релевантних филмова и књига. Представа се у великој мери заснива на грађи прикупљеној током процеса учења о Лоли Рибару, његовом брату Јурици, њиховом оцу, њиховим друговима и саборцима. Идеја је била да ко-аутори и извођачи представе, прођу кроз процес учења, како би, затим, своја знања поделили кроз представу.

Ауторка концепта и редитељка представе је Милена Богавац, а текст је писан колективно, уз учешће извођача и стручних консултаната, односно експерата који су учествовати у едукативном делу процеса. Ко-аутори и извођачи су: Ђорђе Живадиновић Гргур, Нина Нешковић, Страхиња Блажић, Сунчица Милановић и Никола Живановић.

Ко-аутори и извођачи:
  • Никола Живановић

Мултимедија

Аутор фотографије: Јелена Јанковић
Аутор фотографије: Јелена Јанковић
Аутор фотографије: Јелена Јанковић
Аутор фотографије: Јелена Јанковић