17. Novembar 2020.

PREMINUO IVAN BEKJAREV (1946 – 2020)

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Sinoć je u Beogradu preminuo Ivan Bekjarev, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u periodu od 1968. do 2001. godine.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu od čega oko pedesetak u JDP-u čiji je član bio 33 godine, između ostalih: Branislav Nušić Protekcija (Mladen Đurić), Dragoslav Mihajlović Kad su cvetale tikve (Mita Majmun), F. M. Dostojevski Mladić (Stebeljkov), Marin Držić Dundo Maroje (Maro), Branislav Nušić Pučina (Doktor Ružić), Ričard Lorc Tri sina (Sol Natan), Milivoj S. Predić Golgota (Trajko Tušević), I. E. Babelj Sumrak (Bojarski), A.P. Čehov Tri sestre (Soljoni), F. M. Dostojevski Zli dusi (Lebjadkin), Judžin O’Nil Dugo putovanje u noć (Džems Tajron mlađi), Ežen Jonesko Žak ili Pokornost (Žak, otac), Žorž Fejdo Velika auto trka (Ridbef), Tomas Man Mario i mađioničar (Čipola), Branislav Nušić Ne očajavajte nikad (Marsel Šabanon), Karlo Goldoni Tergovci (Pankracio). Posebno se ističu njegova tumačenja Nušićevih likova, kao i uloga u duodrami Viktora Lanua Zvrčak u režiji Radoslava Dorića u kojoj je igrao s Mihailom Janketićem. Igrao je i u drugim beogradskim pozorištima i više pozorišta u Srbiji.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima su i Oktobarska nagrada grada Beograda 1994. godine (za uloge Jordana u predstavi Pobratim Narodnog pozorišta i Pankracija u predstavi Tergovci Jugoslovenskog dramskog pozorišta), dve Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta za uloge u predstavama Noćas je noć (1982, za ovu ulogu iste godine dobio je i nagradu Udruženja dramskih umetnika Jugoslavije) i Mario i mađioničar (1992), Nagrade „Branislav Nušić” za životno delo na Nušićevim danima u Smederevu (1996), Nagrade „Zlatni ćuran” za životno delo na Danima komedije u Jagodini, Nagrade „Zlatni smijeh” na Danima satire Jazavca u Zagrebu (1984)…

Na filmu je debitovao 1967. godine u ostvarenju Bokseri idu u raj. Snimio je preko 50 filmova u zemlji i inostranstvu. Bio je član Akademije za filmsku umetnost i nauku. Godine 2012. dobio je Plaketu Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos razvoju filmske umetnosti.

Igrao je u velikom broju televizijskih drama i serija (Bolji život, Srećni ljudi, Otpisani, Više od igre, Kraj dinastije Obrenović…). Za ulogu u televizijskoj seriji Banjica, 1984. godine proglašen je za ličnost godine u Jugoslaviji.

Ivan Bekjarev je bio redovni profesor glume na Akademji umetnosti u Beogradu od njenog osnivanja. Šesnaest godina bio je umetnički direktor i selektor Međunarodnog festivala monodrame i pantomime u Zemunu. Njegov umetnički rad predstavljen je u monografiji Saveza dramskih umetnika Srbije „Ivan Bekjarev” 2004. godine povodom 40 godina rada. Legat Ivana Bekjareva nalazi se u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat” u Beogradu. Radio je i kao radijski i televizijski voditelj i autor.

Komemorativni skup će biti održan u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kada se steknu uslovi zbog epidemiološke situacije.