21. април 2020.

ГОСПОЂИЦА премијерно онлајн на ЈДПтв 23. априла у 21ч

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:
h

ИВО АНДРИЋ
ГОСПОЂИЦА
РЕЖИЈА ГОРЧИН СТОЈАНОВИЋ

Подељена, као и Андрићев роман, на два дела, сарајевски и београдски, радња представе Госпођица Горчина Стојановића одиграва се у деценијама великих потреса и промена на крају деветнаестог и на почетку двадесетог века, те у годинама које су дошле после Првог светског рата и пропасти два велика царства. У тим околностима одиграва се узбудљива животна прича Рајке Радаковић, једне од великих Андрићевих јунакиња. Она приказује судбину жене која је, стално с муком покушавајући да разуме времена која се мењају и узбуркани свет у ком се обрела, све посветила настојању да испуни давни, тешки очев завет и тако, грозничаво штедећи и страсно стичући, читав живот провела без љубави и праве радости, отуђена и сама, све до трагичног краја.

Представа Госпођица настала је на основу драматизације Марка Фотеза, написане 1962. године, у време када је Иво Андрић био председник Уметничког савета Југословенског драмског позоришта.
У представи која је премијерно изведена на Сцени „Љуба Тадић” 26. априла 2013. године играју Наташа Нинковић, Војислав Брајовић, Наташа Тапушковић, Срђан Тимаров, Јасмина Аврамовић, Милан Марић, Марко Баћовић, Весна Станковић, Анђелика Симић, Стефан Бундало, Дејан Дедић.

Снимак емитујемо захваљујући љубазности РТС-а који је власник права.

Репризе су у петак 24. и суботу 25. априла у 21ч и у недељу 26. априла у 18ч и 21ч.