О Фондацији

Југословенско драмско позориште је 17. априла 2012. основало Фондацију ЈДП како би кроз њен рад и сарадњу с потенцијалним донаторима и партнерима створило боље услове за развој позоришне уметности и подстакло друге активности којима ће проширити и ојачати свој допринос нашем укупном културном животу.

ЈДП је од свог оснивања – класичним и савременим репертоаром, континуираном продукцијом представа према највишим уметничким стандардима, професионалном посвећеношћу и истрајношћу у подршци храбрим и иновативним идејама – изградило и до данас задржало углед нашег најзначајнијег и најузорнијег позоришта. Ова репутација потврђена је и оснажена кроз непрекидну и врло успешну регионалну и међународну активност. Уз подсећање на огроман број гостовања, турнеја, учешћа на најважнијим домаћим и страним фестивалима, с поносом напомињемо да је 2006. године Југословенско драмско постало члан елитне Европске уније театара (УТЕ), као једно од само четири позоришта – уз московско, петроградско и израелско – која се налазе у тој престижној организацији, а да нису из неке од земаља Европске Уније, као и да је од 1. јануара 2015. године Београд постао једно од седишта УТЕ.

Кроз активности Фондације покушаваћемо да – остајући верни сопственој традицији и високим стандардима – подржимо најзначајније и најнапредније уметничке пројекте и токове у домаћем позоришном животу. Верујемо, даље, да ћемо њеним радом успети да унапредимо постојеће и успоставимо нове видове сарадње и комуникације с другим позоришним кућама и мрежама у регији, Европи и свету. Исто тако, намеравамо да деловање Фондације у великој мери усмеримо ка подршци едукативним програмима, посвећеним пре свега младим уметницима и публици, према издаваштву и свим осталим вансценским активностима које ће одговорити на неке од важних културних и друштвених потреба заједнице у којој живимо.

Активности Фондације
Годишња награда „Бранка и Млађа Веселиновић”

Два велика глумачка имена Југословенског драмског позоришта који су у ЈДП-у од његовог оснивања 1947. године, Бранка и Млађа Веселиновић, 2012. године су донирали средства Фондацији ЈДП  их којих се додељује награда глумцу или глумици за најбољу интерпретацију у представама које су у датој календарској години игране на сцени ЈДП-а.

2018.

Жири за доделу награде „Бранка и Млађа Веселиновић“ у саставу: Наташа Нинковић, глумица, Милош Кречковић, драматург ЈДП-а, Радован Вујовић, глумац и члан ансамбла ЈДП-а, донео је одлуку да се Годишња награда „Бранка и Млађа Веселиновић“ за 2017. годину додели НЕНАДУ ЈЕЗДИЋУ за улогу Јожефа Кантора у представи Краљ Бетајнове Ивана Цанкара у режији Милана Нешковића. Награда је додељена 3. априла, на Дан Југословенског драмског позоришта.

Фотографија из архиве Југословенског драмског позоришта

Фотографија из архиве Југословенског драмског позоришта

2017.

Жири за доделу награде „Бранка и Млађа Веселиновић“ у саставу: Горан Шушљик, глумац и члан ансамбла ЈДП-а, Милош Кречковић, драматург ЈДП-а, Никола Ракочевић, глумац и члан ансамбла ЈДП-а, донео је одлуку да се Годишња награда „Бранка и Млађа Веселиновић“ за 2017. годину додели ЈЕЛИСАВЕТИ СЕКИ САБЛИЋ за улогу Госпође Фроле у представи Тако је (ако вам се тако чини) Луиђија Пирандела у режији Јагоша Марковића.

Фотографија из архиве Југословенског драмског позоришта

Фотографија из архиве Југословенског драмског позоришта

2016.

Жири за доделу награде „Бранка и Млађа Веселиновић“ у саставу: Бранислав Лечић, глумац и члан ансамбла ЈДП-а, Војин Ћетковић, глумац и члан ансамбла ЈДП-а, Милош Кречковић, драматург ЈДП-а, донео је одлуку да се Годишња награда „Бранка и Млађа Веселиновић“ за 2016. годину додели НЕБОЈШИ ГЛОГОВЦУ за насловну улогу у представи Хамлет Вилијама Шекспира у режији Александра Поповског.

Фотографија из архиве Југословенског драмског позоришта

2015.

Жири за доделу награде „Бранка и Млађа Веселиновић“ у саставу: Никола Ђуричко, глумац и члан ансамбла ЈДП-а; Милош Кречковић, драматург ЈДП-а; Срђан Тимаров, глумац и члан ансамбла ЈДП-а, донео је одлуку да се Годишња награда „Бранка и Млађа Веселиновић“ за 2015. годину додели НАТАШИ ТАПУШКОВИЋ за глумачко остварење у представи Шта се догодило након што је Нора напустила мужа или Стубови друштава Елфриде Јелинек у режији Снежане Тришић.

Фотографија из архиве Југословенског драмског позоришта

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА: Наташа Тапушковић оживела је на сцени Југословенског драмског позоришта један од најкомплекснијих и најизазовнијих женских ликова како у савременој тако и у класичној драмској литератури. Водећи своју Нору кроз свет изузетно живописних, гротескних, снажних, претежно мушких ликова, суверено на сцени владајући многим, нимало лаким изражајним средствима, она је с много прецизности, енергије и срчаности успела да одговори на готово све високе и компликоване уметничке захтеве које су пред њу својом поетиком и својим идејама поставили редитељка представе Снежана Тришић и писац драме Елфриде Јелинек.

2014.

Жири за доделу награде „Бранка и Млађа Веселиновић“, у саставу: Александра Јанковић, глумица и прошлогодишњи лауреат; Милош Кречковић, драматург ЈДП-а; Наташа Тапушковић, глумица и члан ансамбла ЈДП-а, донео је одлуку да се Годишња награда „Бранка и Млађа Веселиновић“ за 2014. годину додели ВОЈИНУ ЋЕТКОВИЋУ за глумачко остварење у представи Дневник о Чарнојевићу Милоша Црњанског, у режији Милоша Лолића.

Фотографија из архиве Југословенског драмског позоришта

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА: Војин Ћетковић је својом једноставном а узвишеном игром, контролисасном у изразу, а снажном у дејству, објединио стил, дух и мисао писца, редитеља и читавог ансамбла, колективног јунака ове представе.

2013.

Жири у саставу Мирјана Карановић (председница жирија), Небојша Глоговац (прошлогодишњи лауреат) и Милош Лолић, донео је одлуку да се у конкуренцији од четири представе, Издаја Харолда Пинтера у режији Горана Шушљика, Злочин и казна Ф.М. Достојевског у режији Ане Томовић, Госпођица Иве Андрића у режији Горчина Стојановића и Хинкеман: шта мора нека буде Вука Бошковића у режији Андреја Носова, награда додели АЛЕКСАНДРИ ЈАНКОВИЋ за улогу Старе госпође Хинекеман у представи Хинкеман: шта мора нека буде Вука Бошковића у режији Андреја Носова. Награда је додељена у петак, 27. децембра 2013. године у 11х у Југословенском драмском позоришту.

Фотографија из архиве Југословенског драмског позоришта

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА: Александра Јанковић се улогом Старе госпође Хинкеман у представи Хинкеман: шта мора нека буде, уздигла у ред најквалитетнијих глумица на наших сценама. Њена интерпретација је емотивно снажна и узбудљива. Суптилним средствима и сведеним глумачким изразом она је успела да изазове моћну емотивну реакцију публике. У представи која задаје веома строгу и редуковану позоришну форму, она готово документарно реалистички креира свој лик. Срећни смо и поносни што можемо да наградимо једно тако аутентично и квалитетно позоришно остварење.

2012.

Фондација Југословенског драмског позоришта први пут је доделила награду “Бранка и Млађа Веселиновић” 2012. године, а жири у саставу Бранка Петрић, Анита Манчић, Предраг Ејдус и почасни члан Љубица Радовић Ђуровић, донео је одлуку да се награда додели НЕБОЈШИ ГЛОГОВЦУ за улогу у представи Сумњиво лице Бранислава Нушића у режији Јагоша Марковића. Награда је додељена 3. априла, на Дан Југословенског драмског позоришта.

Фотографија из архиве Југословенског драмског позоришта

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА: Небојша Глоговац је глумац изразите снаге у експресији најсложенијих емотивних стања, профињеног израза и суптилног владања нијансама. Од  почетка се наметнувши као један од најузбудљивијих глумаца своје генерације, Небојша је убрзо постао и један од најбољих српских глумаца свог времена. Телесна и говорна култура, притајена енергија увек спремна на експлозију, хумор и иронија као и стална потреба за игром, чине га у исти мах и савременим и старинским глумцем у најлепшем значењу те речи. Сарађујући са водећим редитељима, бивајући партнером најбољим глумцима, Глоговац је дорастао до највиших професионалних домета не само свог, Југословенског драмског позоришта, него и драмског театра код нас уопште. Награда из фонда „Бранка и Млађа Веселиновић“ још једно је у низу признања за уметнички дар и високе професионалне стандарде који красе глумачки занат Небојше Глоговца.

Пројекат “… и ја волим позориште” намењен средњошколцима  

Пројекат “… и ја волим позориште” осмишљен је како би кроз посету Југословенском драмском позоришту ученици завршних разреда београдских гимназија добили прилику да се упознају са начином настанка једног позоришног комада и функционисањем ЈДП-а као институције. Организован је обилазак зграде, те пружена могућност да ученици  присуствују извођењу представе и разговарају са глумцима, ауторима представа и представницима позоришта.

Као основни циљ пројекта дефинисан је допринос унапређењу знања ученика о процесу стварања позоришне представе врхунског уметничког квалитета, подизање свести ученика о томе како да свеобухватније, из различитих углова, посматрају домет и значај једног уметничког дела, допринос позитивнијем вредновању уметничког стваралаштва од стране ученика, мотивисање ученика да разноврсније и квалитетније проводе своје слободно време и подстицање да развијају своје креативне потенцијале.

Пројекат је 2014. и 2015. године финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Контакт

Фондација Југословенског драмског позоришта
Краља Милана 50
011/3061 930
fondacija@jdp.rs

fondacija@jdp.rs