24. мај 2021.

НАЈАМБИЦИОЗНИЈИ УМЕТНИЧКИ ПРОЈЕКАТ У РЕГИОНУ

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Данас је у Словенском народном гледалишчу (СНГ) у Марибору одржана конференција за новинаре поводом почетка рада на копродукцији између Југословенског драмског позоришта, Бургтеатра из Беча, СНГ-а из Марибора и Цанкарјевог дома из Љубљане. У заједничком пројекту, представи Те ноћи сам је видео Драга Јанчара у режији Јанеза Пипана, играју и глумци ЈДП-а Милан Марић и Небојша Љубишић.

На конференцији су говорили Данило Рошкер директор СНГ Марибор, Матин Кушеј уметнички директор бечког Бургтеатра, Тамара Вучковић Манојловић директор ЈДП-а, Уршула Цетински директорка Цанкарјевог дома, Александар Поповски уметнички директор Драме СНГ Марибор, Јанез Пипан редитељ и аутор романа Драго Јанчар. Како је најављено, прва премијера је заказана за 24. септембар у Марибору, затим у октобру у Бург театру у Бечу, док ће београдска премијера бити одржана у новембру.

Директори сва три театра су се сложили да је међународна сарадња од великог значаја за сва позоришта појединачно. Тамара Вучковић Манојловић је нагласила да је сарадња великих државних институција веома значајна иако је то сложен процес када је реч о позоришној уметности: „Копродукције су јако захтевне а у овом тренутку, када тек лагано излазимо из пандемије, рекла бих да за овакве пројекте треба имати додатну храбост”.

Писац Драго Јанчар и редитељ Јанез Пипан говорили су о актуелности романа, мултикултуралности која није производ државних политика већ лични осећај сваког појединца и зато ће се на сцени чути немачки, српски и словеначки језик.

Овај кратак, сликовит, незабораван Јанчарев роман на сцени ће оживети глумци из неколико земаља, припадници различитих нација који ће говорити на свом језику.

Народно позориште из Марибора најављује овај пројекат као један од најамбициознијих у историји независне Словеније.

Драго Јанчар је великан словеначке, европске и светске литературе. Мајстор приповедања који у својим романима, новелама, кратким причама и драмама говори о дубоким ранама Словеније и нашег ширег културног простора, такозване Mitteleurope (Средње Европе). Његова дела говоре о блиској и далекој прошлости, окрутности капитализма данашњице, неименованим просторима неслободе.

Јанез Пипан је редитељ чији рад публика прати дуги низ година. Пипан потписује и веома успешну сценску поставку Јанчаревог романа Катарина паун и исусовацна сцени љубљанске Драме СНГ, на чијем челу је био дуги низ година и водио је са великим успехом.

Југословенско драмско позористе ову сарадњу реализује као део редовног програма који се финансира из буџета Града Београда и уз помоћ Министарства културе и информисања републике Србије.