13. октобар 2020.

ГРАН-ПРИ НА ЈОАКИМФЕСТУ ЗА ГОСПОДИНА Р

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

На управо завршеном 15. Међународном позоришном фестивалу „Јоакимфест“ у Крагујевцу награду Гран-при за најбољу представу у целини добила је представа Зашто је полудео господин Р? Рајнера Вернера Фасбиндера и Михаела Фенглера у режији Бобе Јелчића. У образложењу жирија се наводи:       
„Представа је целовито, полифонично, вишеслојно, емотивно и духовито колективно сценско решење. Није једноставно реинтерпретирати филм и претворити други медиј у потпуно интегрисану и самосвојну представу која се тек ослања на специфичну енергију истоименог филма. Отуда је ансамбл постигао синхронизовану, перфектно ритмичну колективну игру. Постигли су карактерну индивидуалност која савршено функционише у заједничком ритму и катарзичној сценској интеракцији.

Сваки аспект у представи чини беспрекорно решење за продужено стање духа главног лика наспрам партнерских карактера: монолошка отуђеност, логореја и речитатив; наспрам изгубљености, недоречености, недовршене конструкције и непредвидиве статике, који пуцају у изненадни ескапизам данце – музике, да би експлодирали у фамилијарном убиству.

Проблем политичности и несхваћене хуманости у овој представи преточен је у апсурд и трагикомедију која нас емотивно потреса, што се рефлектује кроз умеће главног глумца и неочекиван избор његових глумачких поступака.“