23. септембар 2019.

ЈДП други пут у Театру Мали у Москви

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Представа Тако је (ако вам се тако чини) нобеловца Луиђија Пирандела у режији Јагоша Марковића, у четвртак 26. септембра биће изведена на сцени Театра „Мали” у Москви. Ово није прво гостовање ЈДП-а у једном од најстаријих руских театара, у мају прошле године представа Уносно место А.Н. Островског у режији Егона Савина изведена је на Међународном фестивалу „Островски у кући Островског“ у Театру „Мали”.

Једна од најстаријих позоришних кућа у Русији отворена је 1824. године. Театар „Мали” од оснивања игра кључну улогу у развоју руске националне културе. У овом театру играли су врхунски руски глумци, Пушкинова дела извођена су још за његовог живота а на сцени Театра „Мали” први пут су на руском језику извођена дела Шекспира и Шилера. У овом позоришту играна су дела бројних руских аутора али се за њега највише везује име Александра Николајевича Островског. Његов споменик налази се испред зграде театра а 1993. основан је фестивал „Островски у кући Островског”. Године 1992. Театар „Мали” је добио статус Националног блага, заједно са Бољшој театром, Ермитажом, галеријом Третјаковски и Црквом Василија Блаженог. Театар „Мали”, као и Југословенско драмско позориште, члан је Уније театара Европе.

Представа Тако је (ако вам се тако чини) до сада је изведена на Медитеранском фестивалу „Пургаторије 2017” у Тивту, Театарском фестивалу „Позоришно пролеће” у Шапцу, Међународном фестивалу класике „Вршачка позоришни јесен”, Југословенском позоришном фестивалу „Без превода” у Ужицу а одиграна је и на сценама Хрватског народног казалишта у Загребу и Словенског народног гледалишча у Љубљани.

На Фестивалу Медитеранског театра „Пургаторије” у Тивту Награда за најбоље глумачко остварење додељена је Јелисавети Секи Саблић а представа је проглашена најбољом на фестивалу. На Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци представа је добила три награде: Награду „Вељко Маричић” за најбољу женску улогу (Јелисавета Саблић), Награду „Вељко Маричић” за најбољу епизодну улогу (Ненад Јездић) и Награду „Ружица Ненадовић Соколић” за најбољу костимографију (Бојана Никитовић).

Гостовање ЈДП-а у Москви подржао је Град Београд.