22. јун 2019.

ЈДП у сезони 2018/2019.

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Премијере

У октобру је премијерно изведена представа Врат од стакла Биљане Србљановић у режији Јагоша Марковића. Премијера представе Ујка Вања Антона Павловича Чехова у режији Егона Савина одржана је у децембру. На сцени Студио ЈДП у марту је премијеру имала представа Натан Мудри Готхолда Ефраима Лесинга у режији Јоване Томић. Последња премијера у овој сезони, Лоренцачо Алфреда де Мисеа у режији Бориса Лијешевића, одржана је у мају на Сцени „Љуба Тадић”.

Фестивали и гостовања

Као и претходних година, наше представе су гостовале на бројним фестивалима и сценама у земљи и иностранству: Загребу, Ријеци и Бијеловару (Хрватска), Мостару (БиХ), Крању и Љубљани (Словенија), Лазаревцу, Ужицу, Руми, Ваљеву, Шапцу, Пожаревцу, Младеновцу.

Представе Ајнштајнови снови Алена Лајтмена у режији Слободана Унковског и Случајна смрт једног анархисте Дарија Фоа у режији Маје Малетковић, изведене су у Цанкарјевом дому у Љубљани у децембру.

Представа Краљ Бетајнове Ивана Цанкара у режији Милана Нешковића изведена је на фестивалу „Недеља словеначке драме” у Прешерновом гледалишчу у Крању.

Зашто је полудео господин Р? Рајнера Вернера Фасбиндера и Михаела Фенглера у режији Бобе Јелчића изведена је на Позоришном фестивалу „Театар у једном дејству” у Младеновцу, Југословенском позоришном фестивалу „Без превода” у Ужицу, Међународном фестивалу комедије „Мостарска лиска 2019“ у Мостару и Данима сатире Фадила Хаџића у Загребу.

Представа Врат од стакла Биљане Србљановић у режији Јагоша Марковића гостовала је на сцени театра Гавелла у Загребу, учествовала на Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић” у Пожаревцу и на Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци. На фестивалу у Ријеци изведена је и представа Судњи дан Нила Лабјута у режији Јане Маричић.

Представа Ујка Вања А. П. Чехова у режији Егона Савина учествовала је на Театарском фестивалу „Позоришно пролеће” у Шапцу и БОК фестивалу у Бијеловару.

Награде

На Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци представа Врат од стакла Биљане Србљановић у режији Јагоша Марковића добила је две награде: Драган Мићановић је освојио Награду „Вељко Маричић” за најбољу мушку улогу за лик Љубе, Награду „Вељко Маричић” за најбољу епизодну улогу добила је Весна Тривалић за улогу Светлане. Победница Глумачких свечаности „Миливоје Живановић” у Пожаревцу је Јелисавета Саблић. Она је награду добила за улогу Богданке у представи Врат од стакла.

Награда Ардалион за најбољу представу на Југословенском позоришном фестивалу „Без превода” у Ужицу, припала је представи Зашто је полудео господин Р? Рајнера Вернера Фасбиндера и Михаела Фенглера у режији Бобе Јелчића. Награда Ардалион за најбољу режију додељена је Боби Јелчићу док је Борис Исаковић добитник Ардалиона за улогу Господина Р. На Фестивалу „Дани сатире Фадила Хаџића” у Загребу Награду за најбољу режију добио је Бобо Јелчић за представу Зашто је полудео господин Р? док је Награду за најбољу мушку улогу „Младен Црнобрња Гумбек” освојио је Борис Исаковић за улогу Господина Р. На Међународном фестивалу „Мостарска лиска” у Мостару, представа Зашто је полудео господин Р? освојила је четири награде: Гран при за најбољу представу у целини, Плакету „Ахмет Обрадовић“ за најбољу режију (Бобо Јелчић), Награду за најбољег глумца (Борис Исаковић) и Награду жирија медија.

Награду „Милош Жутић”, коју Удружење драмских уметника Србије додељује за најбоље глумачко остварење у позоришној сезони 2017/2018, добио је Ненад Јездић за улогу Јожефа Кантора у представи Краљ Бетајнове Ивана Цанкара у режији Милана Нешковића. Јездић је за ову улогу добио и награду Града Београда за позоришно стваралаштво.

Милица Гојковић, која је недавно постала члан Југословенског драмског позоришта, добитница је награде коју додељује Фондација Ружице Сокић за најбоље глумачко остварење у позоришној сезони 2017/2018.

ЈДП у Санкт Петербургу

На позив Валерија Фокина и театра Александрински, директор Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић Манојловић била је гост на отварању Позоришне олимпијаде које је одржано 15. јуна у Санкт Петербургу. Том приликом, Тамара Вучковић Манојловић је на састанку са уметничким директором театра Александрински, Валеријем Фокином, договорила дугорочну сарадњу које ће започети од 2020. године. Почетак сарадње подразумева размену представа а наставиће се разменом уметника. ЈДП је још од давне 1956. године гостовало на бројним сценама у Русији и некадашњем СССР-у , али сада први пут успоставља сарадњу са театром Александрински.

Током боравка у Санкт Петербургу Тамара Вучковић Манојловић се састала и са директорком Бољшој драмског театра – Товстоногов, Татианом Аркхиповом, са којом је такође договорена сарадња. Детаљи сарадње са театром који носи име редитеља који је у ЈДП-у 1981. поставио комад Три сестре, биће прецизиран у наредном периоду.

Вучковић Манојловић је до сада више пута била гост на Културном форуму који се сваке године организује у Санкт Петербургу а у фебруару ове године учествовала је на Интернационалној театарској конференцији која је окупила више од стотину позоришних професионалаца, директора националних театара из Русије и неких од најзначајнијих европских позоришта која је одржана у театру Александрински.

Сећање на Небојшу Глоговца

СЕЋАЊЕ НА НЕБОЈШУ ГЛОГОВЦА одржано је 9. Фебруара на Сцени „Љуба Тадић”. Првак Југословенског драмског позоришта добитник је Награде „Добричин прстен за животно дело” у 2018. и Награде „Милош Жутић” за најбоље глумачко остварење у сезони 2016/2017. Тог дана  представљена је монографија НЕБОЈША ГЛОГОВАЦ ауторке Татјане Њежић и приказан кратки филм Радивоја Андрића у продукцији Југословенског драмског позоришта.

СЕЋАЊЕ НА НЕБОЈШУ ГЛОГОВЦА организовали су Удружење драмских уметника Србије и Југословенско драмско позориште.

Представа за коју су се карте чекале месецима

Од премијере 5. октобра до 16. јуна када је изведена последњи пут у овој сезони, представа Врат од стакла Биљане Србљановић у режији Јагоша Марковића изведена је 34 пута само на матичној сцени пред препуном салом. За ову представу владало је велико интересовање још пре премијере а прве репризе биле су распродате за свега неколико дана па је направљена листа чекања да би сви заинтересовани могли да дођу до карте. На сваком од 34 извођења, сала је била испуњена до последњег места. Томе бисмо додали и гостовања на сценама позоришта Гавелла у Загребу, Културног центра у Руми, Позоришта младих у Новом Саду, као и учешћа на фестивалима у Пожаревцу и Ријеци што број гледалаца значајно повећава пошто се за свако од ових извођења тражила карта више.

Унија театара Европе

Као и сваке године представници ЈДП-а учествовали су на конференцијама и састанцима Уније театара Европе (УТЕ) чији смо члан већ једанаест година а прошле године, уметнички директор Југословенског драмског позоришта Горчин Стојановић постао је члан Управног одбора УТЕ.

ЈДП наставља сарадњу са Мирком Илићем

Југословенско драмско позориште наставило је сарадњу са једним од најзначајнијих графичких дизајнера, илустратора и примењених уметника данашњице Мирком Илићем која је почела 2017.

У мају ове године серија од три плаката које је Мирко Илић урадио за Југословенско драмско позориште била је део аудио-визуелне изложбе „Недеља дизајна” у Виљнусу 2019. Реч је о плакатима за представе Врат од стакла, Ујка Вања и Натан Мудри. Ова три плаката добила су и Сребрну награду у категорији најбољих постера у 2019. години. Награду додељује реномирани издавач Графис (Graphis) у свом „Годишњаку постера 2020“ (Graphis Poster Annual 2020).

Титловане представе

Југословенско драмско позориште изводи представе титловане на енглески језик. На овај начин обогатили смо туристичку понуду Београда и стекли нову публику.

Напустили су нас

Радмила Андрић, Предраг Ејдус, Михаило Јанкетић и Миодраг Радовановић Мргуд, великани српске позоришне сцене.

Монографија о 70 година ЈДП-а

Крајем 2018, у оквиру обележавања 70 година ЈДП-а, из штампе је изашла монографија посвећена досадашњој историји једног од наших најзначајнијих и уметнички најрепрезентативнијих театара. Монографију су приредили Маја Медић и Александар Милосављевић.

Подмладили смо ансамбл

Ансамбл Југословенског драмског позоришта богатији је за три нова млада глумца. Наши чланови постали су Милица Гојковић, Јаоким Тасић и Миодраг Драгичевић.

Ускоро…

 • Копродукција Југословенског драмског позоришта и ЈУ Град театар Будва, представа Селестина Фернанда де Рохаса у режији Милана Нешковића, премијерно ће бити изведена у Будви 18. јула. Београдска премијера биће одржана у октобру на Сцени „Љуба Тадић”
 • Представе Зашто је полудео господин Р? и Врат од стакла у августу ће бити изведене у Тивту на Фестивалу медитеранског театра „Пургаторије”
 • Представа Тако је (ако вам се тако чини) биће изведена на сцени Малог театра у Москви
 • Представа Зашто је полудео господин Р? учествоваће на београдском Битефу и сарајевском МЕСС-у
 • Наше представе гостоваће у Загребу (ХНК), Љубљани (СНГ) и Марибору (СНГ) а наставићемо сарадњу и са Цанкарјевим домом у Љубљани
 • Наредна скупштина Уније театара Европе биће одржана у октобру у Југословенском драмском позоришту
 • Редитељка Ива Милошевић ускоро почиње рад на представи Много буке ни око чега Виљема Шекспира

И још…

 • Завршена је административна припрема за Театар „Бојан Ступица”. Наредни корак је израда главног пројекта и почетак реализације
 • На Сценама „Љуба Тадић” и Студио ЈДП у 2018. изведено је више од 300 програма / представа које је видело преко 100 000 гледалаца
 • Број оних који наш рад прате на друштвеним мрежама из дана у дан се увећава па на Твитеру имамо преко 6000 пратилаца, Фејсбук заједница ЈДП-а броји више од 15500 људи а наш профил на Инстаграму прати близу 9000 људи
 • После интернационалног успеха филма Довлатов у коме игра насловну улогу, члан Југословенског драмског позоришта Милан Марић ове године је проглашен Европском звездом у успону на Филмском фестивалу у Берлину
 • Представа Зашто је полудео господин Р? по оцени већине домаћих критичара проглашена је најбољом у 2018. години
 • У оквиру едиције Арс драматика нова објављена је драма Врат од стакла Биљане Србљановић
 • Наставили смо са акцијом Попуст на уметност па се за већину представа улазнице на дан извођења могу купити са попустом од 50%
 • Југословенско драмско позориште се током 2019. године прикључује европском пројекту УНАРТ који окупља младе уметнике и ауторе широм Немачке. У УНАРТ-у учествују најзначајнија немачка позоришта, а носилац пројекта је Талија театар из Хамбурга. У Југословенском драмском позоришту од следеће године почиње рад на овом значајном пројекту а наша кућа отвара врата младим уметницима који ће имати прилику да раде на актуелне теме и свој рад, заједно са колегама из Немачке, презентовати током 2020. године у театрима учесницима пројекта