04. јул 2019.

Копродукција ЈДП и Град Театра Будва

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

У Југословенском драмском позоришту у току су пробе представе Селестина Фернанда де Рохаса у режији Милана Нешковића. Премијера ове представе, која је копродукција Југословенског драмског позоришта и ЈУ Град театар Будва, заказана је за 18. јул (репризна извођења у Будви су 19, 20. и 21 јула). Београдска премијера представе биће одржана на почетку сезоне 2019/2020. на Сцени „Љуба Тадић” после чега ће бити на редовном репертоару ЈДП-а.

Роман Селестина писан је искључиво у дијалогу и сматра се једним од највећих дела шпанске књижевности. Иако је први пут објављен крајем 15 века, овај роман као и сва класична дела, нуди низ савремених и свевремених тема. То је свет у ком је новац главни владар и врховни бог, препун лажних моралиста, користољубиваца, свет без љубави и емпатије. Најбоља представница тог света је главна јунакиња Селестина, остарела, препредена сводница, која тачно зна у каквом свету живи и сналази се у њему најбоље што може. Она помаже младом, бескрупулозном богаташу Калисту да дође до Малибеје, девојке из угледне и богате породице, у коју се он наводно заљубио. Ова наизглед безазлена и комична игра се полако претвара у трагедију, у којој сви страдају на свој начин.

Насловну улогу, Селестину, игра Наташа Нинковић, а осталу глумачку екипу чине: Никола Ракоћевић, Марта Бјелица, Никола Шурбановић, Емир Ћатовић, Љубомир  Бандовић, Анђелика Симић,  Катарина Жутић и Маја Стојановић. Адаптацију романа је урадила Маја Тодоровић која је и драматург представе. Сценограф је Јасмина Холбус, костимограф Биљана Гргур, кореограф Иста Степанов а композитор Владимир Пејковић.