19. јун 2019.

Награде за представу Зашто је полудео господин Р? на 43. Фестивалу „Дани сатире Фадила Хаџића" у Загребу

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Вечерас је свечаном доделом награда затворен 43. Фестивал „Дани сатире Фадила Хаџића” у Загребу.

По одлуци стручног жирија у коме су били Дражен Чучек (глумац, председник жирија), Дубравко Михановић (драмски писац и драматург) и Бојана Радовић (новинарка и позоришна критичарка Вечерњег листа), Награду за најбољу режију добио је Бобо Јелчић за представу Зашто је полудео господин Р? Рајнера Вернера Фасбиндера и Михаела Фенглера у продукцији Југословенског драмског позоришта.

У образложењу жирија се наводи: “Премошћујући медије и епохе, друштвена уређења и социјална стања, на тлоцрту полемичног Фасбиндеровог дела настала је представа која бешавно спаја интимно и политичко, загледана у рањивост човека, свеједно којег и свеједно одакле, јер крхкост нам је заједничка. Редитељ је обликује дојмљиво, с поверењем у позориште као простор сусрета, очуђења и емпатије, полако нас увлачећи у ову ‘причу без приче’, на чијем се крају осећамо као да нам недостаје даха. Чини нам се да гледамо комедију, да бисмо се ођедном затекли у трагедији, покушају да се суочимо с човеком у којем се препознајемо, а који је учинио нешто тако тешко схватљиво.”

Награду за најбољу мушку улогу “Младен Црнобрња Гумбек” освојио је Борис Исаковић за улогу Господина Р.

“Немиран и збуњен у неурози и боли које таложи од прве минуте представе, само он зна где и како, немоћан да артикулише шта је то што му не да да се оствари у потпуности, да ли је то друштво, породица, пријатељи и колеге или он сам, сав у питању одакле та празнина у коју је упао, у коју смо упали, и која гута све што јој се приближи, овај глумац самурајске појаве гради улогу с вером да је мање понекад заиста више, а неизговорено је битно као и изречено, потиснуто као и показано. Његов Господин Р. живи у нама још дуго након што је отишао с позорнице, попут неке претње, иако позоришне – сасвим могуће и стварне,” навео је жири у образложењу.