16. мај 2022.

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЕДИПА

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Данас је у Југословенском драмском позоришту одржана прва проба Софокловог Едипа у режији Вита Тауфера.

У трагедији о Едипу, сину тебанског краља Лаја и Јокасте, коме су прорекли да ће убити оца и оженити се мајком, у насловној улози појављује се Милан Марић а у представи играју и Наташа Нинковић, Срђан Тимаров, Бојан Димитријевић, Александар Ђурица, Милош Самолов, Небојша Љубишић, Зоран Цвијановић и Јоаким Тасић. Текст су адаптирали Весна Радовановић и Марко Манојловић, сценограф је Лазар Борожа, костимограф Мариа Марковић Милојев, композитор Мањифико а за сценски говор задужена је Љиљана Мркић Поповић.

Софокле, један од тројице класика грчке трагедије (поред Есхила и Еурипида), написао је више од 130 дела од којих је сачувано свега неколико: Ајант, Антигона, Краљ Едип, Електра, Трахињанке, Филоктет и Едип на Колону. Од свих ових дела, још у антици, најпознатија је била трагедија Краљ Едип за коју Аристотел у делу „О песничкој уметности” наводи да је реч о савршеном моделу трагедије.

Словеначки редитељ Вито Тауфер је дипломирао режију на Академији за позориште, радио, филм и телевизију у Љубљани 1985. године. Од тада је режирао више од 100 драмских представа, неколико опера и један играни филм. Сарађивао је са бројним позориштима широм бивше Југославије и добитник је великог броја најзначајнијих театарских награда и признања међу којима су неколико Борштникових награда, неколико Ловорових венаца сарајевског МЕСС-а, Стеријине награде, награде „Марул” Марулићевих дана, Прешернове награде…Године 1996. Тауфер је добио Специјалну награду Битефа за представу Silence Silence Silence у продукцији Словенског младинског гледалишча из Љубљане. Режирао је дела Гогоља, Крлеже, Јонеска, Шекспира, Бекета, Софокла, Чехова…

Премијера представе Едип планирана је за септембар.