19. септембар 2022.

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ПРЕДСТАВЕ ВАТРЕ У ЈДП

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Данас су у Југословенском драмском позоришту почеле пробе представе Ватре. Адаптацију истоименог дела Маргерит Јурсенар потписује Марија Веласко (рођена у Шпанији 1984. године), ауторка десетак позоришних комада и добитница бројних значајних литерарних и театарских награда. Редитељка представе је Карма Портачели, једна од водећих европских редитељки и уметничка директорка Националног театра из Барселоне.

У представи играју Слобода Мићаловић, Наташа Тапушковић, Милена Васић, Никола Ракочевић, Ива Манојловић, Дамјан Кецојевић и неколико глумаца из Националног театра из Барселоне. Сценографи су Марија де ла Камара и Габријел Паре Лескано, костимограф Марија Марковић Милојев, аутор оригиналне музике Ђорди Куљет а аутор видео-материјала Мигел Анхел Рајо. За сценски покрет је задужен Дамјан Кецојевић а за сценски говор Љиљана Мркић Поповић. Део проба биће одржан у Националном театру Каталоније у Барселони.

Адаптација новеле „Ватре“ је театарска верзија којој је дело Маргерит Јурсенар само мотив, са многим референцама на 21. век, новим паралелама између идеала љубави и митологије.

Представа је део великог пројекта Уније театара Европе у коме се у копродукцијама удружује петнаест најзначајнијих театарских кућа. У пероду од годину дана биће реализовано седам копродукција које ће бити изведене на фестивалу „Финистера“ у Националном театру у Порту (Португал) у фебруару 2023. године. Југословенско драмско позориште у овом пројекту учествује са Националним театром Каталоније из Барселоне.

Премијера представе Ватре заказана је за 2. фебруар 2023. године. До краја сезоне, представа ће гостовати у Валенсији, Барселони (јул) а већ на јесен потврђено је учешће на позоришном фестивалу у Мадриду.