23. септембар 2021.

СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА ТЕАТРОМ АЛЕКСАНДРИНСКИ

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Сутра ће у Београду бити потписан Меморандум – Споразум о сарадњи између Југословенског драмског позоришта и најстаријег и најзначајнијег позоришта у Русији – театра Александрински. Током јучерашњег дана, ЈДП је посетио директор театра Александрински Сергеј Јемељанов са сарадницима.

Споразум је резултат заједничке жеље две позоришне куће, институција културе које су дале јединствен допринос развоју светске позоришне уметности, да сарађујући у различитим областима културних, образовних, друштвених и међународних активности допринесу очувању и унапређењу позоришне уметности нудећи публици ремек-дела уметности и позоришног репертоара. Циљ нам је да као партнери остваримо нове облике сарадње кроз заједничке пројекте, фестивале, размену уметника, гостовања, образовне догађаје…

Сарадња ЈДП-а и театра Александрински требало је да се реализује у мају 2020. године гостовањем овог театра са представом Женидба Н. Гогоља у режији Валерија Фокина, монодрамом Ја, Глумац В. Лисицког и мастеркласом Валерија Фокина али је гостовање отказано због избијања пандемије ковида-19. Из истог разлога отказан је и фестивал који Александрински театар одржава сваке године у септембру а на коме је требало да учествује и Југословенско драмско позориште.

Александрински театар је најстарији театар у Русији основан 30. августа 1756. године. Овај театар природно је постао предак свих позоришта у Русији па се дан његовог оснивања препознаје као рођендан професионалног театра у овој земљи. Руско државно драмско позориште, како се у почетку звало, било је симбол руске државе.

У театру Александрински одигране су праизведбе великих руских писаца а на његовој сцени били су присутни најзначајнији руски уметници. И данас се знају тачна места на којима су седели Фјодор Достојевски, Александар Пушкин, Иван Тургењев и ложа из које је Антон Павлович Чехов посматрао праизведбу свог Галеба.

Од 2003. године уметнички директор Александринског театра је Валериј Фокин, један од најзначајнијих уметника у Русији.