03. новембар 2021.

ТЕ НОЋИ САМ ЈЕ ВИДЕО НА СЦЕНИ ЈДП-а

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Копродукција Југословенског драмског позоришта, Словенског народног гледалишча из Марибора, Бургтеатра из Беча и Цанкарјевог дома из Љубљане, представа Те ноћи сам је видео (То ноч сем јо видел) Драга Јанчара у режији Јанеза Пипана, биће изведена на Сцени „Љуба Тадић” у четвртак 4. новембра у 19.00. Представа је премијерно изведена у Марибору 24. септембра а на сцени Бургтеатра и Цанкарјевог дома биће изведена почетком наредне године.

Драматизацију потписује Јанез Пипан, сценограф је Марко Јапељ, костимограф Лео Кулаш, композитор и извођач сценске музике Милко Лазар. У представи играју Наташа Матјашец Рошкер, Блаж Доленц, Милан Марић, Небојша Лјубишић, Милена Зупанчич, Давор Херга, Даниел Јеш, Матеја Пуцко, Матевж Бибер, Владимир Влашкалић, Мирјана Шајиновић, Анже Крајнц, Ирена Варга, Ивица Кнез, Роберт Мрачек, Матија Стипанич, Алфонз Кодрич, Кристијан Останек, Нејц Ропрет, Петја Лабовић, Мојца Симонич, Дане Радуловић. Музичари на сцени су Анже Крајнц (труба), Матјаж Каучич (труба), Жан Печеник (еуфонијум), Ивица Кнез (бубњеви).

Јанчар је мајстор приповедања који у својим романима, новелама, кратким причама и драмама говори о дубоким ранама Словеније и нашег ширег културног простора, такозване „Mitteleurope” (Средње Европе). Његова дела говоре о блиској и далекој прошлости, окрутности капитализма данашњице, неименованим просторима неслободе.

Сликовит Јанчарев роман на сцени ће оживети глумци из неколико земаља, припадници различитих нација који ће говорити на свом језику, између осталих и глумци Југословенског драмског позоришта Милан Марић и Небојша Љубишић.

Јанез Пипан је редитељ чији рад публика прати дуги низ година. Пипан потписује и веома успешну сценску поставку Јанчаревог романа Катарина, паун и исусовац на сцени љубљанске Драме СНГ, на чијем челу је био дуги низ година и водио је са великим успехом.

Југословенско драмско позориште је ову сарадњу реализовало као део редовног програма који се финансира из буџета Града Београда и уз помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије.