O Fondaciji

Jugoslovensko dramsko pozorište je 17. aprila 2012. osnovalo Fondaciju JDP kako bi kroz njen rad i saradnju s potencijalnim donatorima i partnerima stvorilo bolje uslove za razvoj pozorišne umetnosti i podstaklo druge aktivnosti kojima će proširiti i ojačati svoj doprinos našem ukupnom kulturnom životu.

JDP je od svog osnivanja – klasičnim i savremenim repertoarom, kontinuiranom produkcijom predstava prema najvišim umetničkim standardima, profesionalnom posvećenošću i istrajnošću u podršci hrabrim i inovativnim idejama – izgradilo i do danas zadržalo ugled našeg najznačajnijeg i najuzornijeg pozorišta. Ova reputacija potvrđena je i osnažena kroz neprekidnu i vrlo uspešnu regionalnu i međunarodnu aktivnost. Uz podsećanje na ogroman broj gostovanja, turneja, učešća na najvažnijim domaćim i stranim festivalima, s ponosom napominjemo da je 2006. godine Jugoslovensko dramsko postalo član elitne Evropske unije teatara (UTE), kao jedno od samo četiri pozorišta – uz moskovsko, petrogradsko i izraelsko – koja se nalaze u toj prestižnoj organizaciji, a da nisu iz neke od zemalja Evropske Unije, kao i da je od 1. januara 2015. godine Beograd postao jedno od sedišta UTE.

Kroz aktivnosti Fondacije pokušavaćemo da – ostajući verni sopstvenoj tradiciji i visokim standardima – podržimo najznačajnije i najnaprednije umetničke projekte i tokove u domaćem pozorišnom životu. Verujemo, dalje, da ćemo njenim radom uspeti da unapredimo postojeće i uspostavimo nove vidove saradnje i komunikacije s drugim pozorišnim kućama i mrežama u regiji, Evropi i svetu. Isto tako, nameravamo da delovanje Fondacije u velikoj meri usmerimo ka podršci edukativnim programima, posvećenim pre svega mladim umetnicima i publici, prema izdavaštvu i svim ostalim vanscenskim aktivnostima koje će odgovoriti na neke od važnih kulturnih i društvenih potreba zajednice u kojoj živimo.

Aktivnosti Fondacije

Godišnja nagrada „Branka i Mlađa Veselinović”

Dva velika glumačka imena Jugoslovenskog dramskog pozorišta koji su u JDP-u od njegovog osnivanja 1947. godine, Branka i Mlađa Veselinović, 2012. godine su donirali sredstva Fondaciji JDP  ih kojih se dodeljuje nagrada glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su u datoj kalendarskoj godini igrane na sceni JDP-a.

2018.

Žiri zа dodelu nаgrаde „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ u sаstаvu: Nataša Ninković, glumica, Miloš Krečković, drаmаturg JDP-а, Radovan Vujović, glumac i član ansambla JDP-a, doneo je odluku da se Godišnjа nаgrаdа „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ zа 2017. godinu dodeli NENADU JEZDIĆU za ulogu Jožefa Kantora u predstavi Kralj Betajnove Ivana Cankara u režiji Milana Neškovića. Nagrada je dodeljena 3. aprila, na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Fotografija iz arhive Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Fotografija iz arhive Jugoslovenskog dramskog pozorišta

2017.

Žiri zа dodelu nаgrаde „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ u sаstаvu: Goran Šušljik, glumac i član ansambla JDP-a, Miloš Krečković, drаmаturg JDP-а, Nikola Rakočević, glumac i član ansambla JDP-a, doneo je odluku da se Godišnjа nаgrаdа „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ zа 2017. godinu dodeli JELISAVETI SEKI SABLIĆ za ulogu Gospođe Frole u predstavi Tako je (ako vam se tako čini) Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića.

Fotografija iz arhive Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Fotografija iz arhive Jugoslovenskog dramskog pozorišta

2016.

Žiri zа dodelu nаgrаde „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ u sаstаvu: Branislav Lečić, glumаc i člаn аnsаmblа JDP-а, Vojin Ćetković, glumаc i član ansambla JDP-a, Miloš Krečković, drаmаturg JDP-а, doneo je odluku da se Godišnjа nаgrаdа „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ zа 2016. godinu dodeli NEBOJŠI GLOGOVCU za naslovnu ulogu u predstavi Hamlet Vilijama Šekspira u režiji Aleksandra Popovskog.

Fotografija iz arhive Jugoslovenskog dramskog pozorišta

2015.

Žiri zа dodelu nаgrаde „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ u sаstаvu: Nikolа Đuričko, glumаc i člаn аnsаmblа JDP-а; Miloš Krečković, drаmаturg JDP-а; Srđаn Timаrov, glumаc i člаn аnsаmblа JDP-а, doneo je odluku da se Godišnjа nаgrаdа „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ zа 2015. godinu dodeli NATAŠI TAPUŠKOVIĆ zа glumаčko ostvаrenje u predstаvi Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društava Elfride Jelinek u režiji Snežane Trišić.

Fotografija iz arhive Jugoslovenskog dramskog pozorišta

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA: Nataša Tapušković oživela je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta jedan od najkompleksnijih i najizazovnijih ženskih likova kako u savremenoj tako i u klasičnoj dramskoj literaturi. Vodeći svoju Noru kroz svet izuzetno živopisnih, grotesknih, snažnih, pretežno muških likova, suvereno na sceni vladajući mnogim, nimalo lakim izražajnim sredstvima, ona je s mnogo preciznosti, energije i srčanosti uspela da odgovori na gotovo sve visoke i komplikovane umetničke zahteve koje su pred nju svojom poetikom i svojim idejama postavili rediteljka predstave Snežana Trišić i pisac drame Elfride Jelinek.

2014.

Žiri za dodelu nagrade „Branka i Mlađa Veselinović“, u sastavu: Aleksandra Janković, glumica i prošlogodišnji laureat; Miloš Krečković, dramaturg JDP-a; Nataša Tapušković, glumica i član ansambla JDP-a, doneo je odluku da se Godišnja nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ za 2014. godinu dodeli VOJINU ĆETKOVIĆU za glumačko ostvarenje u predstavi Dnevnik o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog, u režiji Miloša Lolića.

Fotografija iz arhive Jugoslovenskog dramskog pozorišta

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA: Vojin Ćetković je svojom jednostavnom a uzvišenom igrom, kontrolisasnom u izrazu, a snažnom u dejstvu, objedinio stil, duh i misao pisca, reditelja i čitavog ansambla, kolektivnog junaka ove predstave.

2013.

Žiri u sastavu Mirjana Karanović (predsednica žirija), Nebojša Glogovac (prošlogodišnji laureat) i Miloš Lolić, doneo je odluku da se u konkurenciji od četiri predstave, Izdaja Harolda Pintera u režiji Gorana Šušljika, Zločin i kazna F.M. Dostojevskog u režiji Ane Tomović, Gospođica Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića i Hinkeman: šta mora neka bude Vuka Boškovića u režiji Andreja Nosova, nagrada dodeli ALEKSANDRI JANKOVIĆ za ulogu Stare gospođe Hinekeman u predstavi Hinkeman: šta mora neka bude Vuka Boškovića u režiji Andreja Nosova. Nagrada je dodeljena u petak, 27. decembra 2013. godine u 11h u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Fotografija iz arhive Jugoslovenskog dramskog pozorišta

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA: Aleksandra Janković se ulogom Stare gospođe Hinkeman u predstavi Hinkeman: šta mora neka bude, uzdigla u red najkvalitetnijih glumica na naših scenama. Njena interpretacija je emotivno snažna i uzbudljiva. Suptilnim sredstvima i svedenim glumačkim izrazom ona je uspela da izazove moćnu emotivnu reakciju publike. U predstavi koja zadaje veoma strogu i redukovanu pozorišnu formu, ona gotovo dokumentarno realistički kreira svoj lik. Srećni smo i ponosni što možemo da nagradimo jedno tako autentično i kvalitetno pozorišno ostvarenje.

2012.

Fondacija Jugoslovenskog dramskog pozorišta prvi put je dodelila nagradu “Branka i Mlađa Veselinović” 2012. godine, a žiri u sastavu Branka Petrić, Anita Mančić, Predrag Ejdus i počasni član Ljubica Radović Đurović, doneo je odluku da se nagrada dodeli NEBOJŠI GLOGOVCU za ulogu u predstavi Sumnjivo lice Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića. Nagrada je dodeljena 3. aprila, na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Fotografija iz arhive Jugoslovenskog dramskog pozorišta

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA: Nebojša Glogovac je glumac izrazite snage u ekspresiji najsloženijih emotivnih stanja, profinjenog izraza i suptilnog vladanja nijansama. Od  početka se nametnuvši kao jedan od najuzbudljivijih glumaca svoje generacije, Nebojša je ubrzo postao i jedan od najboljih srpskih glumaca svog vremena. Telesna i govorna kultura, pritajena energija uvek spremna na eksploziju, humor i ironija kao i stalna potreba za igrom, čine ga u isti mah i savremenim i starinskim glumcem u najlepšem značenju te reči. Sarađujući sa vodećim rediteljima, bivajući partnerom najboljim glumcima, Glogovac je dorastao do najviših profesionalnih dometa ne samo svog, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nego i dramskog teatra kod nas uopšte. Nagrada iz fonda „Branka i Mlađa Veselinović“ još jedno je u nizu priznanja za umetnički dar i visoke profesionalne standarde koji krase glumački zanat Nebojše Glogovca.

Projekat „… i ja volim pozorište“ namenjen srednjoškolcima  

Projekat „… i ja volim pozorište“ osmišljen je kako bi kroz posetu Jugoslovenskom dramskom pozorištu učenici završnih razreda beogradskih gimnazija dobili priliku da se upoznaju sa načinom nastanka jednog pozorišnog komada i funkcionisanjem JDP-a kao institucije. Organizovan je obilazak zgrade, te pružena mogućnost da učenici  prisustvuju izvođenju predstave i razgovaraju sa glumcima, autorima predstava i predstavnicima pozorišta.

Kao osnovni cilj projekta definisan je doprinos unapređenju znanja učenika o procesu stvaranja pozorišne predstave vrhunskog umetničkog kvaliteta, podizanje svesti učenika o tome kako da sveobuhvatnije, iz različitih uglova, posmatraju domet i značaj jednog umetničkog dela, doprinos pozitivnijem vrednovanju umetničkog stvaralaštva od strane učenika, motivisanje učenika da raznovrsnije i kvalitetnije provode svoje slobodno vreme i podsticanje da razvijaju svoje kreativne potencijale.

Projekat je 2014. i 2015. godine finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije 

Kontakt

Fondacija Jugoslovenskog dramskog pozorišta
Kralja Milana 50
011/3061 930
fondacija@jdp.rs