12. мај 2021.

НОВА ПРИЗНАЊА ЗА ПЛАКАТЕ МИРКА ИЛИЋА

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Плакати које је прослављени светски дизајнер Мирко Илић урадио за представе Југословенског драмског позоришта већ су добили бројне награде и признања у које однедавно убрајамо још неколико. Између осталих, ту је престижна америчка награда Graphis Silver Awardза 2022. годину коју је Илић добио за плакате представа Каспар, Маму му јебем ко је први почео, Београдска трилогија и Пучина. Плакати ће бити објављени у публикацији Graphis Poster Annual 2022. Graphis магазин је основан 1944. године и један је од најугледнијих и најутицајнијих часописа који промовише најбоље из области дизајна, адвертајзинга, фотографије и илустрације. Сваке године, Graphis најбоље радове објављује у свом годишњаку.

На изложби које је Удружење уметника Москве организовало поводом избора најбољих дизајнерских решења плаката из целог света, под називом „Московски конкурс плаката”, представљени су и радови Мирка Илића за представе Ујка Вања и Судњи дан. Изложбу прати и каталог са свим изабраним плакатима међу којима су и споменута два.

Током протекле четири сезоне, колико сарађујемо са Мирком Илићем, плакати које ради за представе Југословенског драмског позоришта добили су бројне награде, између осталих и већ споменуту Graphis Silver Award за представе Лоренцачо и Ујка Вања 2019. и представе Врат од стакла, Ујка Вања и Натан Мудри 2020. Само током прошле године, плакати за представе Ујка Вања, Врат од стакла и Селестина добили су награду за изузетност интернационалног магазина за уметност и дизајн Creative Quarterly. Плакати за представе Врат од стакла, Лоренцачо, Натан Мудри, Ујка Вања и Селестина добили су престижну награду за врхунско остварење у домену илустрација америчког часописа  Communication Art. Плакат за представу Маму му јебем ко је први почео објављен је у годишњем издању Азијско-пацифичког дизајна, прве и најутицајније публикације у овом региону у области дизајна (Asia Pacific Design). У књизи Making posters светски познатих и вишеструко награђиваних дизајнера Скота Ласероуа и Наталије Делгадо нашли су се плакати представа Врат од стакла, Лоренцачо, Натан Мудри, Селестина и Ујка Вања. Међу радовима из целог света на Међународном бијеналу графичког дизајна „Златна пчела” у Москви били су изложени и плакати Мирка Илића за представе Маму му јебем ко је први почео и Путујуће позориште Шопаловић.