15. март 2021.

ПРВА ПРОБА ПРЕДСТАВЕ ШИРОКА ЗЕМЉА

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Данас је у Југословенском драмском позоришту одржана прва проба представе Широка земља Артура Шницлера у режији Марка Манојловића. У трагикомедији о кризи брака кроз суптилну студију о друштвеном моралу и (не)верности играју Војин Ћетковић, Марија Вицковић, Петар Бенчина, Светлана Бојковић, Милица Михајловић, Милена Васић, Срђан Тимаров, Тамара Шустић и Алексеј Бјелогрлић. Сценограф је Бранко Хојник, костимограф Лана Цвијановић, композитор Владимир Пејковић а за сценски говор задужена је Љиљана Мркић Поповић. Премијера представе планирана је за прву половину маја на Сцени „Љуба Тадић”.

Трагикомедија Артура Шницлера Широка земља објављена је пре тачно 110 година, 1911. у Берлину а исте године је први пут изведена у Фолкстеатру у Бечу. Шницлер је у то време био у зениту славе и популарности па је његово дело истовремено извођено на чак девет позорница немачког говорног подручја.

Артур Шницлер, по образовању лекар, аустријски је приповедач и драматург. Био је припадник авангардне уметничке групе Jung Wien (Млади Беч) и један од најистакнутијих аутора тзв. Wiener Moderne (Бечке модерне). У својим драмама поигравао се са формалним, али и друштвеним конвенцијама. Због имплицинтног описа сексуалности оптуживали су га да је порнографски писац. Аутор је романа, новела и драма. Још током студија показао је посебно интересовање за психијатрију, а лично познанство са Сигмундом Фројдом имало је велики утицај на његов књижевни опус.

Марко Манојловић је дебитантску представу Смрт, по тексту Вудија Алена, режирао 2005. године на сцени Студио ЈДП. У Југословенском драмском позоришту је режирао и представе Ноћ убица (2007), Небески одред (2009) и Само нека буде лепо (2012).