05. април 2020.

Представа БУРЕ БАРУТА вечерас у 18 и 21ч на ЈДПтв (2. и 3. реприза)

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:
h

ДЕЈАН ДУКОВСКИ
БУРЕ БАРУТА
Режија Слободан Унковски

Представа БУРЕ БАРУТА Дејана Дуковског у режији Слободана Унковског премијерно је изведена на Великој сцени Југословенског драмског позоришта 18. марта 1995. године.

„Кад сам на македонском прочитао драму Дуковског Буре барута заиста сам био, као ретко када, одушевљен. Готово сам све разумео. А најважније, осетио сам основну вредност овог лапидарног текста, бритког дијалога, духовите форме и метафоричне слике свих наших мука усред мука које смо тада преживљавали. Да ли има ишта идеалније од тога да нови драмски текст личи на све оно што нас окружује, а да је довољно дестилисан, те није буквална копија стварности“, написао је Јован Ћирилов о драми Дејана Дуковског.

Представа БУРЕ БАРУТА гостовала је у Риму (Италија), Ници (Француска), Боготи (Колумбија), Љубљани (Словенија), Торуњу (Пољска), Скопљу (Македонија). Учествовала је на бијеналу у Бону (Немачка) и на фестивалу МЕСС у Сарајеву. Освојила је четири награде на Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу 1996. године, за најбољу представу, за најбољег младог глумца (Сергеј Трифуновић), сценографију (Миодраг Табачки) и костимографију (Ангелина Атлагић). Миодраг Табачки је добио специјалну награду на Првом бијеналу сценског дизајна 1997. Представа је добила награду публике и критике на Осмом међународном фестивалу „Контакт“ у Торуњу у Пољској 1998.

Последње извођење било је 8. априла 2006. године.