12. април 2020.

Представа СКАКАВЦИ вечерас у 18 и 21ч на ЈДПтв (3. и 4. реприза)

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:
h

Репризе су у петак 10. и суботу 11. априла у 21ч и у недељу 12. априла у 18ч и 21ч.

БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ
СКАКАВЦИ
Режија ДЕЈАН МИЈАЧ

Водитељ утицајног ТВ програма виђа се са својом новом познаницом, младом видовитом женом, у намери да искористи њене натприродне моћи како би дошао до информација о плановима и животима политичке елите. Угледни хирург и његова трудна сестра одлучују да се реше мука са својим старим, дементним оцем тако што ће га без докумената и само с једним кофером оставити крај ауто-пута, негде изван града. Пензионисани професор универзитета, академик који страсно игра лото, запошљава свог сина слабића као личног шофера, не би ли га тиме заштитио од последица његове мрачне прошлости.

Ово су само неке од узнемиравајућих прича које ће, како драма буде одмицала, почети да се преплићу и повезују стварајући тако једну суморну и опомињућу визију друштва изложеног великим променама, истовремено још увек снажно одређеног одлукама и вредностима старије генерације која не пристаје да препусти моћ.

Представа Скакавци освојила је пет Стеријиних награда: за најбољу нову драму (Биљана Србљановић), најбољу режију (Дејан Мијач), најбољу музику (Исидора Жебељан) и две за глуму (Рената Улмански и Исидора Минић). На истом Стеријином позорју, Округли сто критике прогласио ју је за најбољу представу фестивала. Уз гостовања у Љубљани и Загребу, Скакавци су суделовали и на фестивалима у Висбадену (Фестивал нове европске драме), Ријеци (Фестивал малих сцена) и Солуну (Премио Еуропа). На основу овог комада, најважнији немачки позоришни часопис Theater Heute прогласио је Биљану Србљановић за најбољег страног драмског писца године.