12. april 2020.

Predstava SKAKAVCI večeras u 18 i 21h na JDPtv (3. i 4. repriza)

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:
h

Reprize su u petak 10. i subotu 11. aprila u 21h i u nedelju 12. aprila u 18h i 21h.

BILJANA SRBLJANOVIĆ
SKAKAVCI
Režija DEJAN MIJAČ

Voditelj uticajnog TV programa viđa se sa svojom novom poznanicom, mladom vidovitom ženom, u nameri da iskoristi njene natprirodne moći kako bi došao do informacija o planovima i životima političke elite. Ugledni hirurg i njegova trudna sestra odlučuju da se reše muka sa svojim starim, dementnim ocem tako što će ga bez dokumenata i samo s jednim koferom ostaviti kraj auto-puta, negde izvan grada. Penzionisani profesor univerziteta, akademik koji strasno igra loto, zapošljava svog sina slabića kao ličnog šofera, ne bi li ga time zaštitio od posledica njegove mračne prošlosti.

Ovo su samo neke od uznemiravajućih priča koje će, kako drama bude odmicala, početi da se prepliću i povezuju stvarajući tako jednu sumornu i opominjuću viziju društva izloženog velikim promenama, istovremeno još uvek snažno određenog odlukama i vrednostima starije generacije koja ne pristaje da prepusti moć.

Predstava Skakavci osvojila je pet Sterijinih nagrada: za najbolju novu dramu (Biljana Srbljanović), najbolju režiju (Dejan Mijač), najbolju muziku (Isidora Žebeljan) i dve za glumu (Renata Ulmanski i Isidora Minić). Na istom Sterijinom pozorju, Okrugli sto kritike proglasio ju je za najbolju predstavu festivala. Uz gostovanja u LJubljani i Zagrebu, Skakavci su sudelovali i na festivalima u Visbadenu (Festival nove evropske drame), Rijeci (Festival malih scena) i Solunu (Premio Europa). Na osnovu ovog komada, najvažniji nemački pozorišni časopis Theater Heute proglasio je Biljanu Srbljanović za najboljeg stranog dramskog pisca godine.