15. мај 2020.

Представа УНОСНО МЕСТО вечерас у 21ч на ЈДПтв (1. реприза)

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:
h

<стронг>ЈДПтв у четвртак 14. маја у 21ч премијерно емитује снимак представе УНОСНО МЕСТО А. Н. Островског у режији Егона Савина на youtube каналу и сајту jdp.rs. Репризе су у петак 15. и суботу 16. маја у 21ч и у недељу 17. маја у 18ч и 21ч.

А. Н. ОСТРОВСКИ
<стронг>УНОСНО МЕСТО
РЕЖИЈА: <стронг>ЕГОН САВИН

<стронг>Трајање: 1ч 55’

<ем>Уносно место премијерно је изведено на Сцени „Љуба Тадић” Југословенског драмског позоришта 7. марта 2014. године. У представи играју Никола Ракочевић, Предраг Ејдус, Јелисавета Саблић, Бранислав Лечић, Анђелика Симић, Јована Гавриловић, Небојша Љубишић, Срђан Тимаров, Милена Живановић, Богдан Диклић, Стефан Бундало, Слободан Тешић, Анђела Крвавац и Марко Ајваз/Раде Стојиљковић.

Комедија <ем>Уносно место одвија се у миљеу моћних државних чиновника и нагло обогаћених московских трговаца. О њима Островски каже – они нису више необразовани као што су били њихови очеви, напротив, имају фине манире, лепу спољашњост, иду у Париз на изложбе, пију шампањац, читају француске новине, прате европску моду, али ништа од тога није последица праве продуховљености, већ средство за мимикрију. Под том привлачном спољашношћу крије се исти егоизам, суровост и самољубље њихових предака. Они су енергични, спретни, способни да зараде, што је, заправо, друго име за грабљивост. Они су цинични, понекад чак и поштени, али без икакве самилости или племенитости. Њихово материјално богаћење, које је дивљи капитализам омогућио корупцијом, ствара у њима „лудило моћи“.

У заједници у којој корупција постане друштвеном нормом, а како се додворити надређенима – важније од дипломе, ствар је животног опстанка обезбедити себи уносно место.

Представа <ем>Уносно место освојила је две награде „Ардалион”, за режију и костимографију, на Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу, изведена је на Стеријином позорју у Новом Саду где су награђени Срђан Тимаров за глумачко остварење и Лана Цвијановић за костимографско остварење. На Данима сатире „Фадила Хаџића” у Загребу, за улогу Фелисате Герасимовне Кукушкине награђена је Јелисавета Саблић. Представа <ем>Уносно место са великим успехом је изведена на фестивалу „Островски у кући Островског“ који се одржава у театру „Мали“ у Москви а учествовала је и на Фестивалу медитеранског театра „Пургаторије“ у Тивту.

<стронг>Представу емитујемо захваљујући љубазности РТС-а који је власник права.