29. март 2020.

Представа ХАДЕРСФИЛД вечерас у 21ч на ЈДПтв

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:
h

Једна од најдуговечнијих представа ЈДП-а Хадерсфилд Угљеше Шајтинца у режији Алекс Чизхолм премијерно је изведена 26. фебруара 2005. године, а њена радња догађа се у малом војвођанском граду, чију монотонију прекида долазак Игора, који већ годинама живи у Хадерсфилду, односно од почетка немирних 90-их. Представа поставља питање у којој мери је избор отићи или остати одредио судбину и животну филозофију сваког од ликова, које тумаче Горан Шушљик, Небојша Глоговац, Војин Ћетковић, Дамјан Кецојевић, Тијана Младеновић/Сузана Лукић и Јосиф Татић (касније га је заменио Миша Јанкетић).

Представа Хадерсфилд освојила је бројне награде и гостовала у већим градовима у земљи и региону (Ријеци, Копру, Тузли, Љубљани, Загребу, Брчком). Продукција представе Хадерсфилд остварена је у сарадњи са British Council-ом.

Алекс Чизхолм је Шајтинчев комад, иначе, поставила пре Београда, у мају 2004. године, у Вест Јоркшир Плејхаусу у Лидсу, у преводу Душке Радосављевић и адаптацији Криса Торпа. Први пут је на професионалној позоришној сцени у Великој Британији игран комад писца из Србије, а представа је од критичара угледног “Обзервера” добила чак четири од пет могућих звездица.

Међу многобројним наградама представе Хадерсфилд су три Стеријине награде, Угљеши Шајтинцу за најбољу нову драму, Небојши Глоговцу и Горану Шушљику за глуму, Награда “Ардалион” за најбољу представу на Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу 2005. године, као и за најбољу сценографију (Марија Калабић), најбољу мушку улогу (Небојша Глоговац) и најбољу епизодну улогу (Јосиф Татић). Глоговац је добио и награду Удружења драмских уметника Србије “Милош Жутић”. ЈДП је добило и награду за најбољу представу на Позоришном фестивалу у Младеновцу, Гран при 24. Сусрета позоришта/казалишта БиХ у Брчком, на којима је поново награђен и Глоговац. Такође, на X Театар фесту у Добоју Хадерсфилд је проглашен најбољом представом, а Глоговац најбољим глумцем.
Представи Хадерсфилд припала је и награда за најбољу представу на Театар фесту “Петар Кочић” у Бањалуци, на којем је Шајтинац добио награду “Кочићева књига” за најбољи драмски текст, а Глоговац статуету “Давид Штрбац” за најбоље глумачко остварење.

Представа Хадерсфилд је последњи пут изведена 28. маја 2016. године .