14. април 2020.

ШВАБИЦА премијерно онлајн на ЈДПтв 16. априла у 21ч

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:
h

ЛАЗА ЛАЗАРЕВИЋ
ШВАБИЦА
Режија АНА ЂОРЂЕВИЋ

Представа којa је премијерно изведена 15. марта 2009. године на Сцени „Бојан Ступица“, настала је на основу једне од најлепших и најтужнијих приповедака српског реализма, Швабице Лазе Лазаревића. То је прича из прошлог века о младом Србину на студијама у далеком, богатом, ученом свету, о томе како је успео да победи стид и понос како би био срећан, о осећају дужности према породици и средини због којих је ту срећу морао да одбаци, и о томе како патријархална себичност и патриотска ускогрудост других може човека довести до тога да изгуби слободу, угуши љубав и изневери себе.

Представа Швабица је учествовала на Стеријином позорју у Новом Саду, Јоакимфесту у Крагујевцу, Позоришном маратону у Сомбору, Бориним позоришним данима у Врању и на Вршачкој позоришној јесени.

Освојила је Стеријину награду за костимографију (Лана Цвијановић) и четири награде на фестивалу Вршачка позоришна јесен: за најбољу представу, режију (Ана Ђорђевић) и две за глуму (Марија Вицковић и Радован Вујовић). Радован Вујовић је за улогу у овој представи добио и награду фонда „Дара Чаленић“.

У представи играју Радован Вујовић, Марија Вицковић, Бојана Маљевић, Милена Васић/Анђелика Симић, Небојша Миловановић и Бојан Лазаров.

Снимак емитујемо захваљујући љубазности РТС-а који је власник права.

Репризе су у петак 17. и суботу 18. априла у 21ч и у недељу 19. априла у 18ч и 21ч.