13. март 2023.

ДРАГОСЛАВ МИХАИЛОВИЋ
1930-2023.

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Напустио нас је велики српски писац, академик Драгослав Михаиловић.

У Југословенском драмском позоришту, у сезони 1969/1970, изведен је његов комад „Кад су цветале тикве“, према истоименом култном роману, једном од најзначајнијих српских и југословенских прозних дела, у режији Боре Драшковића, са Мишом Јанкетићем у главној улози Љубе Врапчета. Представа је остала запамћена по великим уметничким дометима својих стваралаца, али, нажалост, пуно више по својој неславној судбини.

На интервенцију ондашњег председника СФРЈ, Јосипа Броза Тита, а на иницијативу „правоверних“ чланова Партије из саме Куће, представа је скинута с репертоара. Редитељ се повукао у дугу самоизолацију из позоришта, окренувши се филму, а управник Бојан Ступица ускоро је преминуо. Драгослав Михаиловић био је дуго под паском ондашњег режима.

Децембра 1984, на сцени Театра Бојан Ступица, изведена је драматизација приповетке Драгослава Михаиловића, „Треће пролеће Свете Петронијевића“, у режији Николе Јефтића, са Жарком Лаушевићем у насловној улози.

Академик Михаиловић био је председник Управног одбора Југословенског драмског позоришта од 2005. до 2008.

С тугом се опраштамо од Драгослава Михаиловића, писца који ће засигурно трајно остати присутним у нашој књижевности и култури.

Фото: Анђелко Васиљевић / “Политика”