13. mart 2023.

DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ 1930-2023.

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Napustio nas je veliki srpski pisac, akademik Dragoslav Mihailović.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u sezoni 1969/1970, izveden je njegov komad „Kad su cvetale tikve“, prema istoimenom kultnom romanu, jednom od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih proznih dela, u režiji Bore Draškovića, sa Mišom Janketićem u glavnoj ulozi Ljube Vrapčeta. Predstava je ostala zapamćena po velikim umetničkim dometima svojih stvaralaca, ali, nažalost, puno više po svojoj neslavnoj sudbini.

Na intervenciju ondašnjeg predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita, a na inicijativu „pravovernih“ članova Partije iz same Kuće, predstava je skinuta s repertoara. Reditelj se povukao u dugu samoizolaciju iz pozorišta, okrenuvši se filmu, a upravnik Bojan Stupica uskoro je preminuo. Dragoslav Mihailović bio je dugo pod paskom ondašnjeg režima.

Decembra 1984, na sceni Teatra Bojan Stupica, izvedena je dramatizacija pripovetke Dragoslava Mihailovića, „Treće proleće Svete Petronijevića“, u režiji Nikole Jeftića, sa Žarkom Lauševićem u naslovnoj ulozi.

Akademik Mihailović bio je predsednik Upravnog odbora Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 2005. do 2008.

S tugom se opraštamo od Dragoslava Mihailovića, pisca koji će zasigurno trajno ostati prisutnim u našoj književnosti i kulturi.