04. јун 2021.

ЈДП НА ФЕСТИВАЛИМА У ЈУНУ

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Југословенско драмско позориште ће у понедељак 7. јуна учествовати на јубиларном 25. Југословенском позоришном фестивалу „Без превода“ у Ужицу са представом Путујуће позориште Шопаловић Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића која је премијерно изведена 8. марта 2020. године на Сцени „Љуба Тадић”.  На фестивалу, чији је мото „Време страха и подвига“, биће изведено пет позоришних остварења која ће се такмичити за награде „Ардалион“.
У новом постављању Путујућег позоришта Шопаловић Љубомира Симовића на сцену Југословенског драмског позоришта, једне од најбољих драма у историји српског позоришта, редитељ Јагош Марковић појачава њене лирске и сентименталне тонове, стварајући упадљиву оду позоришту и глумцима. (Политика)
Редитељ прати тему Симовићеве драме приказујући точак историје који немилосрдно меље, али и указујући на фино и снажно присуство фатума код Симовића, силе коју не познајемо до краја, а која једина може направити врсту симетрије и правде и на овом свету. (Време)

У суботу 19. јуна на Позоришном фестивалу „Нушићеви дани” у Смедереву биће изведена представа Пучина Бранислава Нушића у режији Егона Савина. Мелодрама о амбициозној младој жени која се удала из љубави за човека са премало професионалних и животних амбиција премијерно је изведена 10. априла ове године.
Пучина Југословенског драмског позоришта доследна је и тачна представа, и успешан пример осавремењивања драмске баштине, као један од могућих приступа. За претпоставити је да ће бити и радо гледана. (nova.rs)
Савин је успео да комад који се памтио по свом сентиментализму претвори у једну бескомпромисну, горко-циничну актуелну друштвену драму, која с лакоћом досеже Ибзеновске висине. (НИН)