04. jun 2021.

JDP NA FESTIVALIMA U JUNU

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Jugoslovensko dramsko pozorište će u ponedeljak 7. juna učestvovati na jubilarnom 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu sa predstavom Putujuće pozorište Šopalović Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića koja je premijerno izvedena 8. marta 2020. godine na Sceni „Ljuba Tadić”.  Na festivalu, čiji je moto „Vreme straha i podviga“, biće izvedeno pet pozorišnih ostvarenja koja će se takmičiti za nagrade „Ardalion“.
U novom postavljanju Putujućeg pozorišta Šopalović Ljubomira Simovića na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, jedne od najboljih drama u istoriji srpskog pozorišta, reditelj Jagoš Marković pojačava njene lirske i sentimentalne tonove, stvarajući upadljivu odu pozorištu i glumcima. (Politika)
Reditelj prati temu Simovićeve drame prikazujući točak istorije koji nemilosrdno melje, ali i ukazujući na fino i snažno prisustvo fatuma kod Simovića, sile koju ne poznajemo do kraja, a koja jedina može napraviti vrstu simetrije i pravde i na ovom svetu. (Vreme)

U subotu 19. juna na Pozorišnom festivalu „Nušićevi dani” u Smederevu biće izvedena predstava Pučina Branislava Nušića u režiji Egona Savina. Melodrama o ambicioznoj mladoj ženi koja se udala iz ljubavi za čoveka sa premalo profesionalnih i životnih ambicija premijerno je izvedena 10. aprila ove godine.
Pučina Jugoslovenskog dramskog pozorišta dosledna je i tačna predstava, i uspešan primer osavremenjivanja dramske baštine, kao jedan od mogućih pristupa. Za pretpostaviti je da će biti i rado gledana. (nova.rs)
Savin je uspeo da komad koji se pamtio po svom sentimentalizmu pretvori u jednu beskompromisnu, gorko-ciničnu aktuelnu društvenu dramu, koja s lakoćom doseže Ibzenovske visine. (NIN)