27. април 2019.

Награде за представу Зашто је полудео господин Р? на 16. Међународном фестивалу комедије „Мостарска лиска”

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Представа Зашто је полудео господин Р? Рајнера Вернера Фасбиндера и Михаела Фенглера у режији Бобе Јелчића освојила је четири награде на 16. Међународном фестивалу комедије „Мостарска лиска”. Стручни жири, у коме су били глумац и професор на Академији сценских уметности Сенад Башић (председник жирија), редитељ и декан Академије сценских уметности у Сарајеву Пјер Жалица и глумац Ерол Кадић, Гран при Фестивала за најбољу представу у целини доделио је представи Југословенског драмског позоришта уз образложење да је награда припала комедији која је настала на готово трагичком проседеу, која у јединству изврсне режије и маестралне глумачке игре производи тетатарски доживљај за памћење.

 

Плакету Ахмет Обрадовић за најбољу режију добио је Бобо Јелчић за прецизан, децентан редитељски поступак који стилски доследно, у пажљиво вођеном темпо-ритму, све елементе сценског изражавања ставља у функцију уметничке идеје, при томе не одузимајући простор за раскошне глумчке креације наводи се у образложењу.

Награда за најбољег глумца припала је Борису Исаковићу који, по мишљењу жирија, неочекивано духовитим приступом, мисаоно-емотивним богатством глумачке игре решава и оно што се чини немогућим.


Једногласан у одлуци да своју награду додели представи Зашто је полудео господин Р? био је и жири медија који наводи да награду овој представи додељује због уметнички необичне, театарски снажне и узбудљиве приче, реализоване редитељском маштовитошћу, талентом и креативношћу и сјајном глумачком игром.


Представа Зашто је полудео господин Р? изведена је на Фестивалу „Мостарска лиска” у суботу 20. априла пред препуном салом Народног позоришта у Мостару а ансамбл је после представе награђен дуготрајним аплаузом.