03. април 2022.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ДРАМСКОГ ПОЗОРИШТА

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Данас је у Југословенском драмском позоришту обележено 74 године од прве премијере. У фоајеру позоришта су се окупили чланови ансамбла, гостујући уметници, пријатељи и сарадници. После кратког осврта на период од прошлогодишњег Дана позоришта, додељене су и награде ЈДП-а.

Годишњу награду за режију добили су Егон Савин за представу Пучина Бранислава Нушића, Јована Томић за представу Мој муж Румене Бужаровске, и Александар Поповски за режију представе Алиса у земљи страхова Еве Махковиц.

Годишња награда за целовит уметнички рад на представи Загреб – Београд виа Сарајево Јелице Зупанц и остварен висок естетски домет, додељена је Горчину Стојановићу.

Љиљана Мркић Поповић добитница је Годишње награде за сценски говор у представи Пучина Бранислава Нушића, у режији Егона Савина, као и за дугогодишњу успешну сарадњу.

Годишњу награду за сценографију и посебан уметнички допринос у представи Широка земља Артура Шницлера, у режији Марка Манојловића, добио је Бранко Хојник. Димитрије Коканов добитник је Годишње награде за драматургију и посебан уметнички допринос у представи Мој муж Румене Бужаровске, у режији Јоване Томић.

Фотограф Небојша Бабић добитник је Годишње награде за изузетну сарадњу и посебан уметнички допринос.

Слобода Мићаловић награђена је Годишњом наградом ЈДП-а за улогу Јованке у представи Пучина Бранислава Нушића, у режији Егона Савина, а Ненад Јездић Годишњом наградом за улогу Владимира Недељковића у истој представи.

За улоге у представи Широка земља Артура Шницлера у режији Марка Манојловића, Годишње награде добили су Војин Ћетковић за улогу Фридриха Хофрајтера, Марија Вицковић за улогу Геније и Срђан Тимаров за улогу Натера.

Годишње награде за улоге у представи Те ноћи сам је видео Драга Јанчара, у режији Јанеза Пипана, добили су Милан Марић за улогу Стевана Радовановића и Небојша Лјубишић за улогу Мајора Илића.

За низ улога у представи Мој муж Румене Бужаровске у режији Јоване Томић, Годишње награде добиле су Јована Беловић и Сања Марковић. Ове две глумице су, за улоге у истој представи, добитнице и награда Југословенског драмског позоришта и Фондације ЈДП-а „Бранка и Млађа Веселиновић“ за најбоље глумачко остварење на сцени Југословенског драмског позоришта и Награде „Небојша Глоговац” за изузетну уметничку креацију младог глумца коју је Позориште заједно са Градом Београдом установило прошле године.

Годишња награда и Награда за лепоту говора „Др Бранивој Ђорђевић“ за улогу Доктора у представи Загреб – Београд виа Сарајево Јелице Зупанц, у режији Горчина Стојановића додељена је Небојши Миловановићу.

За изузетно глумачко заједништво, узајамност и преданост у размени емоција и енергије, колективну Годишњу награду добио је глумачки ансамбл представе Алиса у земљи страхова Еве Махковиц, у режији Александра Поповског, који чине Милена Радуловић, Небојша Лјубишић, Слобода Мићаловић, Радован Вујовић, Милан Марић, Јована Беловић, Ива Стефановић, Тамара Шустић и Денис Мурић.

Југословенско драмско позориште доделило је Награду за колективни уметнички напор чији је резултат представа високе гледаности, коју публика усваја као део сопственог искуства редитељу представе Београдска трилогија Биљане Србљановић Ивану Вањи Алачу као и целом глумачком ансамблу представе – Огњену Николи Радуловићу, Ленки Петровић, Николини Вујевић, Ђорђу Митровићу и Милошу Мацури.

Годишња награда за дизајн светла у представама Загреб – Београд виа Сарајево Јелице Зупанц, у режији Горчина Стојановића, и Алиса у земљи страхова Еве Махковиц, у режији Александра Поповског додељена је Дејану Драганову.

Годишњу награду за изузетан допринос високим стандардима пословања наше куће добили су благајник Зоран Живковић, координаторка организације програма у техничком сектору Јелена Комазец, дизајнер звука Богдан Браковић, мајстор опреме сценске механике Иван Бајуновић и главни монтер сценског декора Горан Платанић.

Захвалнице за изузетну сарадњу са Југословенским драмским позориштем добили су Завод за биоциде и медицинску екологију, Дом здравља Врачар и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.