03. април 2019.

Обележен дан Југословенског драмског позоришта

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Данас је у Југословенском драмском позоришту обележен Дан позоришта, 3. април. У присуству бројних колега, сарадника и пријатеља куће, о свему што је било значајно у години за нама говорила је в. д. директора Тамара Вучковић Манојловић а традиционално су додељене и Годишње награде. Прослави су, поред добитника, присуствовали секретар за културу Иван Карл, Миша Јанкетић, Бранка Веселиновић, Власта Велисављевић, Никола Ђуричко, Бранка Петрић, Слобода Мићаловић, Милена Васић, Јасмина Аврамовић, Наташа Тапушковић, Дубравко Јовановић, Милена Живановић, Бранко Цвејић, Ирфан Менсур, Небојса Миловановић, Анђелика Симић…

Годишњу награду за драму Врат од стакла добила је списатељица Биљана Србљановић.
За режију су награђени Бобо Јелчић за представу Зашто је полудео господин Р? Рајнера Вернера Фасбиндера и Михаела Фенглера и Јагош Марковић за представу Врат од стакла Биљане Србљановић.
Ненад Јездић добитник је Годишње награде за улоге представама Краљ Бетајнове Ивана Цанкара у режији Милана Нешковића и Ујка Вања А. П. Чехова у режији Егона Савина.
Годишњу награду за улогу у представи Зашто је полудео господин Р? добио је Борис Исаковић.
За улоге у представи Врат од стакла Годишњу награду ЈДП-а добили су Јелисавета Саблић, Весна Тривалић, Анита Манчић и Драган Мићановић.
Бранислав Лечић и Богдан Диклић награђени су за улоге остварене у представи Ујка Вања.
За посебан уметнички допринос у представи Краљ Бетајнове годишњу награду добила је композиторка Ања Ђорђевић.
Колективну Годишњу награду Југословенско драмско позориште је доделило ауторском тиму и глумачком ансамблу, ствараоцима представе Натан Мудри – редитељки Јовани Томић, драматургу Димитрију Коканову, сценографкињи Јасмини Холбус, костимографкињи Селени Орб, композиторки Миши Цвијовић, кореографкињи Маји Калафатић, као и глумачком ансамблу који чине Бојан Димитријевић, Срђан Тимаров, Дубравка Ковјанић, Милица Гојковић, Миодраг Драгичевић и Јоаким Тасић.
Годишњу награду добио је и Мирко Илић за дизајн плаката представа Краљ Бетајнове, Зашто је полудео господин Р?, Врат од стакла, Ујка Вања и Натан Мудри.
Награду за лепоту говора „Др Бранивој Ђорђевић“ за улогу у представи Врат од стакла добио је Марко Јанкетић.
Југословенско драмско позориште је Годишње награде за изузетан допринос високим стандардима пословања наше куће доделило шефу Службе декоратера Душку Узелцу, декоратеру Дејану Ранисављевићу, техничару маске Милици Мандопарић и набављачу Божидару Фуртули.

Жири у саставу Наташа Нинковић, Радован Вујовић и Милош Кречковић донео је одлуку да се награда „Бранка и Млађа Веселиновић“ Фондације ЈДП-а за најбоље глумачко остварење на сцени Југословенског драмског позоришта у 2018. години додели Ненаду Јездићу за улогу Јожефа Кантора у представи Краљ Бетајнове.