09. мај 2022.

ОСЛОБОЂЕЊЕ СКОПЉА У ЈДП-У

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Представа Ослобођење Скопља Душана Јовановића у режији Горчина Стојановића настала у копродукцији Народног позоришта из Ниша и Народног позоришта из Лесковца, биће изведена на Сцени „Љуба Тадић” у уторак 10. маја.

У представи играју Милош Цветковић, Мина Цоцић, Александар Маринковић, Евгенија Станковић, Весна Јосиповић, Драган Марјановић, Мирољуб Недовић, Данило Петровић, Стефан Младеновић, Марко Радојевић, Марко Павловски, Наталија Јовић, Нађа Недовић Текиндер, Мирослав Јовић, Александар Крстић и Урош Милојевић. Сценограф је Горчин Стојановић а костимограф Марина Вукасовић Меденица.

Овај позоришни комад у три чина обухвата фрагменте сећања на крај Другог светског рата тада шестогодишњег детета мушког пола.

Упркос чињеници да записивач овог текста лично врло добро познаје „јунака“ ове приче и његову родбину, из разумљивих разлога никако не може без резерве  јамчити за веродостојност „јунаковог“ сведочења. Па ипак, иако исповест – у оно време шестогодишњег Зорана – не можемо заправо сматрати неприкосновеним, непротивречним, самим у себи закљученим, субјективним одразом једног минулог времена, а камоли аутентичним историјским документом, његова је – по много чему – нетипична судбина ипак у нама пробудила живу знатижељу. Навела нас је на размишљање. Док смо без икаквих додатака и улепшавања записивали делиће његових успомена, питали смо се шта је у ствари могао видети, чути, разумети и доживети шестогодишњи дечак 1944. и 1945? Другим речима: каква спознаја и какво искуство се крије, ако их уопште има, иза ових наизглед простодушних и једноставних делића опажања и збивања, ишчупаних из мора заборава?

Уверени да је то питање вредно и гледаочеве пажње, записане фрагменте сећања нанизали смо у вероватном хронолошком редоследу, који сада – условно речено – у епском драмском облику дајемо гледаоцима на размишљање – написао је о комаду Душан Јовановић.