09. maj 2022.

OSLOBOĐENJE SKOPLJA U JDP-U

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Predstava Oslobođenje Skoplja Dušana Jovanovića u režiji Gorčina Stojanovića nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Niša i Narodnog pozorišta iz Leskovca, biće izvedena na Sceni „Ljuba Tadić” u utorak 10. maja.

U predstavi igraju Miloš Cvetković, Mina Cocić, Aleksandar Marinković, Evgenija Stanković, Vesna Josipović, Dragan Marjanović, Miroljub Nedović, Danilo Petrović, Stefan Mladenović, Marko Radojević, Marko Pavlovski, Natalija Jović, Nađa Nedović Tekinder, Miroslav Jović, Aleksandar Krstić i Uroš Milojević. Scenograf je Gorčin Stojanović a kostimograf Marina Vukasović Medenica.

Ovaj pozorišni komad u tri čina obuhvata fragmente sećanja na kraj Drugog svetskog rata tada šestogodišnjeg deteta muškog pola.

Uprkos činjenici da zapisivač ovog teksta lično vrlo dobro poznaje „junaka“ ove priče i njegovu rodbinu, iz razumljivih razloga nikako ne može bez rezerve  jamčiti za verodostojnost „junakovog“ svedočenja. Pa ipak, iako ispovest – u ono vreme šestogodišnjeg Zorana – ne možemo zapravo smatrati neprikosnovenim, neprotivrečnim, samim u sebi zaključenim, subjektivnim odrazom jednog minulog vremena, a kamoli autentičnim istorijskim dokumentom, njegova je – po mnogo čemu – netipična sudbina ipak u nama probudila živu znatiželju. Navela nas je na razmišljanje. Dok smo bez ikakvih dodataka i ulepšavanja zapisivali deliće njegovih uspomena, pitali smo se šta je u stvari mogao videti, čuti, razumeti i doživeti šestogodišnji dečak 1944. i 1945? Drugim rečima: kakva spoznaja i kakvo iskustvo se krije, ako ih uopšte ima, iza ovih naizgled prostodušnih i jednostavnih delića opažanja i zbivanja, iščupanih iz mora zaborava?

Uvereni da je to pitanje vredno i gledaočeve pažnje, zapisane fragmente sećanja nanizali smo u verovatnom hronološkom redosledu, koji sada – uslovno rečeno – u epskom dramskom obliku dajemo gledaocima na razmišljanje – napisao je o komadu Dušan Jovanović.