10. јул 2019.

Премијера представе Селестина

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Премијера представе Селестина Фернанда де Рохаса у режији Милана Нешковића, која је настала у копродукцији Југословенског драмског позоришта и ЈУ Град театар Будва, одржана је у четвртак 18. јула у Будви, са репризним извођењима 19, 20. и 21 јула, а београдска премијера представе биће одржана 6. октобра на Сцени „Љуба Тадић”.

Роман Селестина писан је искључиво у дијалогу и сматра се једним од највећих дела шпанске књижевности.

Насловну улогу игра Наташа Нинковић, а осталу глумачку екипу чине: Никола Ракочевић, Марта Бјелица, Никола Шурбановић, Емир Ћатовић, Љубомир  Бандовић, Анђелика Симић,  Катарина Жутић и Маја Стојановић. Адаптацију романа је урадила Маја Тодоровић која је и драматург представе. Сценограф је Јасмина Холбус, костимограф Биљана Гргур, кореограф Иста Степанов а композитор Владимир Пејковић.

Селестина, иако широј јавности непознат, јесте један од највећих шпанских романа и самим тим је изазов да се постави на сцену. С једне стране, желели смо да останемо верни духу Шпаније, а са друге, да тај средњовековни свет транспонујемо у савремено доба. Сам роман отвара низ могућности за савремено читање, али и низ ограничења. Наша Селестина је прича о свету у ком материјално има предност над свим осталим, о свету инстант задовољстава, о свету у ком су емпатија и искрене емоције одавно превазиђена ствар или их иронично поседују они од којих то најмање очекујемо. У поднаслову романа стоји  – трагикомедија о Калисту и Мелибеји. То нам је и била полазна тачка; поигравали смо се стиловима комедије, из којих се полако рађа трагедија. Испоставило се да је граница танка, што говори доста о нама самима, и о свету у којем живимо, који је истовремено и трагичан и комичан, само је питање из ког угла посматрамо” – наводи редитељ Милан Нешковић у програму представе.