10. jul 2019.

Premijera predstave Selestina

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Premijera predstave Selestina Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića, koja je nastala u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i JU Grad teatar Budva, održana je u četvrtak 18. jula u Budvi, sa repriznim izvođenjima 19, 20. i 21 jula, a beogradska premijera predstave biće održana 6. oktobra na Sceni „Ljuba Tadić”.

Roman Selestina pisan je isključivo u dijalogu i smatra se jednim od najvećih dela španske književnosti.

Naslovnu ulogu igra Nataša Ninković, a ostalu glumačku ekipu čine: Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Ljubomir  Bandović, Anđelika Simić,  Katarina Žutić i Maja Stojanović. Adaptaciju romana je uradila Maja Todorović koja je i dramaturg predstave. Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Ista Stepanov a kompozitor Vladimir Pejković.

“Selestina, iako široj javnosti nepoznat, jeste jedan od najvećih španskih romana i samim tim je izazov da se postavi na scenu. S jedne strane, želeli smo da ostanemo verni duhu Španije, a sa druge, da taj srednjovekovni svet transponujemo u savremeno doba. Sam roman otvara niz mogućnosti za savremeno čitanje, ali i niz ograničenja. Naša Selestina je priča o svetu u kom materijalno ima prednost nad svim ostalim, o svetu instant zadovoljstava, o svetu u kom su empatija i iskrene emocije odavno prevaziđena stvar ili ih ironično poseduju oni od kojih to najmanje očekujemo. U podnaslovu romana stoji  – tragikomedija o Kalistu i Melibeji. To nam je i bila polazna tačka; poigravali smo se stilovima komedije, iz kojih se polako rađa tragedija. Ispostavilo se da je granica tanka, što govori dosta o nama samima, i o svetu u kojem živimo, koji je istovremeno i tragičan i komičan, samo je pitanje iz kog ugla posmatramo” – navodi reditelj Milan Nešković u programu predstave.