18. новембар 2023.

ТИТ АНДРОНИК НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ПОЗОРИШТА У КЛУЖУ

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Јубиларни двадесети Фестивал Уније театара Европе, УТЕ ФЕСТ 20, на коме учествују најзначајнији театри из Португала, Пољске, Италије, Грчке, Чешке, Мађарске, Луксембурга, Румуније, Бугарске, Словеније и Србије, почео је 4. новембра у Клужу (Румунија). Представа Југословенског драмског позоришта Тит Андроник Вилијама Шекспира у режији Андраша Урбана затвориће Фестивал у недељу 19. новембра.

У представи која је премијерно изведена на Сцени „Љуба Тадић” 26. децембра 2022. године, играју Горан Шушљик, Анђелика Симић, Јована Беловић, Вељко Стевановић, Јоаким Тасић, Лазар Ђукић, Лука Севић, Драган Секулић, Петар Петровић, Лука Антонијевић, Младен Леро и Милан Бобић. Драму је адаптирала Ведрана Божиновић, сценограф је Андраш Урбан, костимографкиња Лина Лековић, композиторка Ирена Поповић, а сценски говор је обликовала Љиљана Мркић Поповић.

Данас ће у Клужу бити одржан састанак борда УТЕ чији је члан и Тамара Вучковић Манојловић, директорка Југословенског драмског позоришта. У недељу, 19. новембра, биће одржана Годишња скупштина УТЕ која окупља директоре и уметничке директоре најзначајнијих европских театара – чланица Уније. Као и обично, на Скупштини ће се дискутовати и договарати о новим пројектима, разменама и сарадњама. Представа Ватре, копродукција коју је ЈДП реализовао са Националним театром Каталоније из Барселоне, део је ширег европског пројекта Уније театара Европе „Катастрофа“. Представа је у фебруару учествовала на фестивалу „Финистера“ у Националном театру у Порту (Португал) а у јуну је изведена на сцени Националног театра Каталоније у Барселони.