01. септембар 2019.

Три награде за представу Зашто је полудео господин Р? у Тивту

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Три награде, од укупно четири, на 14. Фестивалу медитеранског театра „Пургаторије“ у Тивту припале су представи Зашто је полудео господин Р? Рајнера Вернера Фасбиндера и Михаела Фенглера у режији Бобе Јелчића. Одлуку о наградама донео је жири у саставу: Ивица Кунчевић  (председник жирија), Дубравка Дракић  и Стеван Копривица.

Награда за најбољу представу једногласно је додељена представи Југословенског драмског позоришта Зашто је полудео господин Р? са образложењем: Користећи дело Рајнера Фасбиндера као повод, аутори и ансмабл  направили су  представу чудесних значењских и поетичких вертикала, духовиту али и надасве горку посвету губитништву такозваног „малог човека“, оног сличног нама, дело које код гледалаца постиже катарзу у правом значењу тог аристотеловског појма који означава суштину позоришта.

У образложењу Награде за најбоље глумачко остварење, која је једногласно додељена Борису Исаковићу, наводи се: Борис Исаковић, са лакоћом иза које стоји безгранични таленат и потпуна посвећеност умећу глуме, тумачи Господина Р тако што пролази кроз  различите жанрове и врсте позоришног израза обједињавајући их у болни портрет појединца разореног друштвом у којем сви ми живимо и са којим имамо потпуну идентификацију.

Специјална награда за уметничко достигнуће једногласно је додељена Боби Јелчићу за режију представе Зашто је полудео господин Р? са образложењем: Бобо Јеличић редитељским промишљањем показује шта све може пара позориште, остајући при томе у координатама читљивог и  гледаоцу интересантног театарског чина. Јеличић обједињује духовитост, бол, политику, шарм и трагику тако што се потпуно, до најминуциознијег детаља, посвећује раду са глумцима, а сценски апарат своди на минимални али ефектни знак. Резултат  Јеличићевог редитељског рукописа је представа која припада тоталном позоришту какво ретко виђамо  на нашим сценама.

Награде су синоћ додељене на Љетњој позорници у Тивту после чега је, ван конкуренције, изведена представа Врат од стакла Биљане Србљановић у режији Јагоша Марковића и продукцији Југословенског драмског позоришта. Преко хиљаду људи наградило је ансамбл представе Врат од стакла вишеминутним аплаузом.