01. Septembar 2019.

Tri nagrade za predstavu Zašto je poludeo gospodin R? u Tivtu

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Tri nagrade, od ukupno četiri, na 14. Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu pripale su predstavi Zašto je poludeo gospodin R? Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera u režiji Bobe Jelčića. Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu: Ivica Kunčević  (predsednik žirija), Dubravka Drakić  i Stevan Koprivica.

Nagrada za najbolju predstavu jednoglasno je dodeljena predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Zašto je poludeo gospodin R? sa obrazloženjem: Koristeći delo Rajnera Fasbindera kao povod, autori i ansmabl  napravili su  predstavu čudesnih značenjskih i poetičkih vertikala, duhovitu ali i nadasve gorku posvetu gubitništvu takozvanog „malog čoveka“, onog sličnog nama, delo koje kod gledalaca postiže katarzu u pravom značenju tog aristotelovskog pojma koji označava suštinu pozorišta.

U obrazloženju Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje, koja je jednoglasno dodeljena Borisu Isakoviću, navodi se: Boris Isaković, sa lakoćom iza koje stoji bezgranični talenat i potpuna posvećenost umeću glume, tumači Gospodina R tako što prolazi kroz  različite žanrove i vrste pozorišnog izraza objedinjavajući ih u bolni portret pojedinca razorenog društvom u kojem svi mi živimo i sa kojim imamo potpunu identifikaciju.

Specijalna nagrada za umetničko dostignuće jednoglasno je dodeljena Bobi Jelčiću za režiju predstave Zašto je poludeo gospodin R? sa obrazloženjem: Bobo Jeličić rediteljskim promišljanjem pokazuje šta sve može para pozorište, ostajući pri tome u koordinatama čitljivog i  gledaocu interesantnog teatarskog čina. Jeličić objedinjuje duhovitost, bol, politiku, šarm i tragiku tako što se potpuno, do najminucioznijeg detalja, posvećuje radu sa glumcima, a scenski aparat svodi na minimalni ali efektni znak. Rezultat  Jeličićevog rediteljskog rukopisa je predstava koja pripada totalnom pozorištu kakvo retko vidjamo  na našim scenama.

Nagrade su sinoć dodeljene na Ljetnjoj pozornici u Tivtu posle čega je, van konkurencije, izvedena predstava Vrat od stakla Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Preko hiljadu ljudi nagradilo je ansambl predstave Vrat od stakla višeminutnim aplauzom.