20. јун 2022.

У ЈДП-У ОДРЖАНА ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА УТЕ

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

У суботу 18. и недељу 19. јуна у Југословенском драмском позоришту одржана је Генерална скупштина Уније театара Европе (УТЕ). Ово је први пут после скоро три године да се чланови Уније састају уживо с обзиром на то да су током пандемије вируса корона, састанци одржавани онлајн.

На Генералној скупштини, директорка Југословенског драмског позоришта, Тамара Вучковић Манојловић, изабрана је за члана борда УТЕ.

Једна од главних тема била је међународна сарадња и пројекат „Катастрофа“ на ком Југословенско драмско позориште учествује у копродукцији са Националним театром из Барселоне, као и „Финистера фестивал“ који ће се одржати у Порту у фебруару 2023. године на коме ће учествовати позоришта, чланови Уније.

На Генералној скупштини учествовало је преко двадесет директора и представника позоришта, чланица УТЕ, из Француске, Румуније, Луксембурга, Португалије, Пољске, Шпаније, Италије, Мађарске, Бугарске, Грчке, Чешке…

ЈДП је чланица мреже најзначајнијих позоришних кућа Европе од 2006. године и једино је позориште из региона у овој организацији.

Генералне скупштине УТЕ се одржавају два пута годишње и следећа је на јесен ове године у Кракову.