15. фебруар 2023.

ВАТРЕ НА ФЕСТИВАЛУ „ФИНИСТЕРА” У ПОРТУ

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Представа Ватре Марије Веласко, на основу прозе „Ватре“ Маргерит Јурсенар у режији Карме Портачели, у петак 17. и суботу 18. фебруара биће изведена на фестивалу „Финистера“ у Националном театру у Порту (Португал). Копродукција Југословенског драмског позоришта и Националног театра Каталоније из Барселоне део је ширег европског пројекта „Катастрофа“ у организацији Уније театара Европе. Све копродукције настале у овом пројекту биће представљене на фестивалу у Португалу.
Унија театара Европе покренула је пројекат „Катастрофа“ 2020. године у жељи да на уметнички начин забележи последице глобалне кризе настале пандемијом. У пројекту учестевују театри из Шпаније, Португала, Француске, Чешке, Словачке, Луксембурга, Румуније, Мађарске, Бугарске, Грчке, Словеније и Србије.

У представи која је премијерно изведена пред београдском публиком 2. фебруара, играју Слобода Мићаловић, Наташа Тапушковић, Милена Васић, Никола Ракочевић, Ива Манојловић, Дамјан Кецојевић и двоје глумаца из Националног театра из Барселоне, Роса Реном и Кивани Менолашина Хулијан. Сценографи су Марија де ла Камара и Габријел Паре Лескано, костимограф Марија Марковић Милојев, аутор оригиналне музике Ђорди Куљет а аутор видео-материјала Мигел Анхел Рајо. За сценски покрет је задужен Дамјан Кецојевић а за сценски говор Љиљана Мркић Поповић.

Представа Ватре у јуну ће бити изведена у Националном театру Каталоније у Барселони.