Биљана Србљановић

Београдска трилогија

Режија Иван Вања Алач

Трајање представе 1ч 10' без паузе
Премијера 26.4.2021.

Комад Београдска трилогија је дипломски рад Биљане Србљановић, награђен 1996. године тада установљеном наградом „Слободан Селенић“. Већ наредне године први пут је изведен, на сцени Театра „Бојан Ступица“ у режији Горана Марковића. Сценограф је био Душан Оташевић, костимографкиња Јелисавета Татић, композитор Зоран Симјановић а у премијерној подели су играли Драган Јовановић, Никола Ђуричко, Радмила Радовановић, Тамара Вучковић, Богдан Диклић, Катарина Гојковић, Горан Шушљик, Небојша Миловановић, Бојан Димитријевић, Мара Радуловић и Ксенија Зеленовић. Представа Београдска трилогија је учествовала на Стеријином позорју, позоришном фестивалу у Пољској и на Бонском бијеналу нове европске драме где је привукла велико интересовање јавности како за наш театар тако и за рад Биљане Србљановић. Представа је гостовала и на Фестивалу малих сцена у Ријеци, као прва српска позоришна представа која је учествовала на неком фестивалу у Хрватској после распада Југославије, и у Љубљани, а последњи пут је изведена на сцени Театра “Бојан Ступица” 2004. године.

Према речима ауторке, Београдска трилогија је „аутобиографски текст читавог града“. У три трагикомичне приче, из Прага, Сиднеја и Лос Анђелеса, приказани су емигрантски – апатридски животи некадашњих Београђана. Повезала их је новогодишња ноћ и једна девојка која је остала у Београду.

Драма Биљане Србљановић Београдска трилогија играна је широм света у око 30 различитих поставки (Немачка, Аустрија, Швајцарска, Белгија, Америка, скандинавске земље…). Објављена је у немачком у часопису „Teater der cajt”. Поред немачког, преведена је на енглески, француски, арапски, италијански, румунски, дански…

Играју:

Мултимедија

Аутор фотографије: Небојша Бабић
Аутор фотографије: Небојша Бабић
Аутор фотографије: Небојша Бабић
Аутор фотографије: Небојша Бабић
Аутор фотографије: Небојша Бабић
Аутор фотографије: Небојша Бабић
Аутор фотографије: Небојша Бабић