Трајање представе 1ч 20' са паузом

У ноћи

кореографија: Jerome Robbins
музика: Frederic Chopin

трајање: 25’
Џером Робинс (1918-1998) је амерички кореограф, редитељ, играч и позоришни продуцент, који је стварао у области балета, позоришта, филма и телевизије. Међу бројним сценским продукцијама најпознатије су “Један дан у Њујорку”, “Петар Пан”, “Прича са западне стране” и “Виолиниста на крову”. Балет мајстор Њујорк сити балета је постао 1972. године, радећи готово искључиво на класичном репертоару током наредне деценије. Био је петоструки лауреат награде Тони, добио је две награде Академије, укључујући Оскара за режију филма “Прича са западне стране”, као и признање Кенеди центра.

Ђаволци

кореографија: Johan Kobborg
музика: Henryk Wieniawski

трајање:10’
Јохан Коборг је дански балетски играч, кореограф, редитељ и визуелни уметник, рођен 1972. године. Био је првак Краљевског данског балета и лондонског Краљевског балета, али и гост у других балетских компанија са својом партнерком Алином Кожокару. Од 2013. до 2016. године, био је уметнички директор Балета Националне опере у Букурешту. Добитник је бројних награда и признања, укључујући награде Такмичења Ерика Бруна, Гранд при Рудолфа Нурејева, амерички Гранд При Џексон и награде Оливије за своју верзију балета “Силфиде”.

ПАУЗА

Дијаманти

кореографија: George Balanchine
музика: Pyotr Ilych Tchaikovsky

трајање: 9’

После кише

кореографија: Christopher Wheeldon
музика: Arvo Part

трајање: 11’
Кристофер Вилдон је британски кореограф савремене и неокласичне игре, међународне репутације, рођен 1973. године. Лауреат златне медаље на такмичењу у Лозани, Вилдон је почео да игра у трупи Њујорк сити балета 1993. године. Кореографијом се бави од 1997. године, настављајући своју играчку каријеру. Године 2001, постаје стални кореограф и први резидентни уметник Њујорк сити балета. Брзо стиче репутацију талентованог кореографа, па неколико еминентних балетских компанија, као што су Сан Франциско балет, Бољшој балет, Национални балет Канаде и Краљевски балет у Лондону, од њега наручују радове. До сада је потписао више од 45 наслова, укључујуц́и и неколико мјузикала међу којима се издваја “Американац у Паризу”.

Who Cares

кореографија: George Balanchine
музика: George Gershwin

трајање: 24’
Грузијско-амерички балетски кореограф рођен у Русији, Жорж Баланшин (1904-1983) сматра се једним од најутицајнијих уметника XX века. Назван оцем америчког балета, суоснивач је трупе Њујорк сити балет балет и њен уметнички директор више од 35 година. Тешко је замислити свет уметничке игре без његовог колосалног опуса. Током живота “Мр. Б” је креирао 465 наслова, ширећи традицију класичног балета. Његова кореографија остаје иста до данашњих дана, а Школа америчког балета још увек користи његову наставну технику.

Кореографија :