31. мај 2022.

ГОСТОВАЊЕ ХНК СА
ПРЕДСТАВОМ У АГОНИЈИ

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

У суботу 4. јуна на сцени „Љуба Тадић” Југословенског драмског позоришта биће изведена представа У агонији Мирослава Крлеже у режији Ивице Буљана Хрватског народног казалишта из Загреба. Ово је узвратно гостовање ХНК тачно две недеље после запаженог извођења представе Путујуће позориште Шопаловић Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића у Загребу.

Адаптацију текста Мирослава Крлеже и драматургију потписује Вид Адам Хрибар, сценограф је Далибор Мартинис, костимографкиња Ана Савић Гецан а композитор Митја Врховник Смрекар. Драма Мирослава Крлеже У агонији друга је из циклуса Глембајеви, уз Господу Глембајеве и Леду. Радња је смештена у 1922. годину, а главни лик је Лаура, некадашња племкиња чији је некада богати и утицајни муж осиромашио са пропашћу Аустроугарске и успоставом Краљевине СХС па се одаје прељуби, пићу и коцки због чега Лаура покушава да преживи радећи као кројачица и проналази утеху у властитом љубавнику. У драми коју данас многи сматрају најбољом и најпопуларнијом од свих Крлежиних драма, играју Крешимир Микић, Нина Виолић, Ливио Бадурина, Ива Михалић, Марин Клишманић и Иван Цоларић (музичар).

Сарадња између Југословенског драмског позоришта и Хрватског народног казалишта из Загреба успостављена је 2015. године, после скоро три деценије, а последња представа овог театра одиграна у Југословенском драмском позоришту је Краљ Лир Вилијама Шекспира у режији Јануша Кице у октобру 2018. године.